De Europese Raad heeft op 10 november 2022 de wet digitale operationele veerkracht (DORA) vastgesteld. DORA stelt uniforme regels voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van bedrijven, organisaties en ICT-dienstverleners die actief zijn in de financiële sector.

De wet creëert een regelgevingskader voor digitale operationele veerkracht. Dit houdt in dat alle ondernemingen ervoor moeten zorgen dat zij bestand zijn tegen, kunnen reageren op en kunnen herstellen van alle soorten ICT-gerelateerde verstoringen en dreigingen. Deze vereisten zijn voor alle EU-lidstaten gelijk. Het hoofddoel is cyber­dreigingen voorkomen en beperken.

De Commissie kwam op 24 september 2020 met het DORA-voorstel. Het voorstel maakt deel uit van het bredere ‘pakket digitaal geldwezen’, dat tot doel heeft een Europese aanpak te ontwikkelen die technologische ontwikkeling bevordert en financiële stabiliteit en consumenten­bescherming waarborgt. Naast het DORA-voorstel bevat het pakket een strategie voor het digitale geldwezen, een voorstel over markten in cryptoactiva (MiCA) en een voorstel over distributed ledger technology (DLT).

Verordening betreffende digitale operationele veerkracht voor de financiële sector

www.consilium.europa.eu

Laatste nieuws