Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, moet binnen Europa stoppen met het onrechtmatig aanbieden van gepersonaliseerde advertenties op Facebook en Instagram. Dit hebben de Europese privacytoezichthouders op 27 oktober 2023 bepaald in de European Data Protection Board (EDPB).

Meta is in Ierland gevestigd. De EDPB heeft de toezichthouder in dat land opdracht gegeven om binnen twee weken maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat Meta zich aan het verbod houdt. De EDPB is van oordeel dat de Ierse toezichthouder tot op heden niet voortvarend genoeg heeft opgetreden. Het verbod op het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties is het gevolg van een spoedprocedure. Die heeft de privacytoezichthouder van Noorwegen binnen de EDPB in gang gezet. Noorwegen concludeerde al eerder dat Meta privacyregels heeft overtreden en legde Meta in eigen land al een verbod op voor gepersonaliseerde advertenties. Nu gaat dit verwerkingsverbod binnen Europa gelden.

Geen geldige juridische basis

De toezichthouders binnen de EDPB constateerden dat Meta onrechtmatig persoonsgegevens van Facebook- en Instagramgebruikers verwerkt. Bijvoorbeeld de woonplaats, leeftijd en opleiding van gebruikers, maar ook gegevens over welke berichten zij aanklikken. Op basis daarvan maakt Meta van elke gebruiker een profiel. Dit profiel is interessant voor adverteerders en levert Meta dus geld op. Voor het verwerken van die persoonsgegevens heeft Meta geen geldige juridische basis, zegt de EDPB. Het belang dat Meta opwerpt, rechtvaardigt niet de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers. Ook is het voor gebruikers onduidelijk dat zij een contract met Meta aangaan, waarbij zij hun persoonsgegevens uit handen geven in ruil voor persoonsgerichte advertenties.

Bronnen: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl en www.edpb.europa.eu

Laatste nieuws