De helft van de officieren van justitie en rechters heeft in hun werk te maken gehad met bedreigingen. Dat melden op 30 oktober 2023 Platform Investico en De Groene Amsterdammer op basis van een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR), de vakbond voor officieren en rechters.

Volgens platform Investico heeft van de officieren die op de enquête reageerden maar liefs tweederde te maken gehad met bedreigingen. Die variëren van online intimidatie en onvrede die ‘duidelijk geuit wordt’ in de rechtszaal, tot officieren en rechters die thuis worden opgezocht en fysieke (doods-)bedreigingen krijgen. Een derde van de bedreigingen vond plaats in zaken rondom georganiseerde misdaad. Nederland heeft 2500 rechters, bijna 10 procent daarvan reageerde op de enquête. Van de 900 officieren in Nederland heeft zo'n 15 procent gereageerd. In totaal waren er bijna vierhonderd respondenten.

Zorgen over verharding onderwereld

Uit de enquête blijkt verder dat veertig procent van de openbaar aanklagers en rechters zich de afgelopen vijf jaar onveiliger voelt in hun werk. Een derde zegt het werk daardoor anders uit te voeren, van de officieren is dat zelfs de helft. Zaken worden bijvoorbeeld vaker door meerdere officieren of rechters gedaan, zodat er niet maar een naam op het dossier staat. Ook zeggen respondenten meer op hun hoede te zijn, schermen hun gegevens beter af, laten betere sloten op hun huis zetten en delen minder van hun werk met hun omgeving. Bijna een op de tien respondenten weigert wel eens een zaak uit veiligheidsoverwegingen. Zo’n negentig procent van de respondenten zegt zich zorgen te maken over de verharding van de onderwereld en de invloed daarvan op de rechtsstaat.

Het onderzoek wordt op woensdag 1 november 2023 in De Groene Amsterdammer gepubliceerd.

Bron: www.platform-investico.nl

Laatste nieuws