Psychiaters Niels Mulder en Jasper Schetters van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) maken zich zorgen over rechters die zich zonder kennis een psychiatrisch oordeel aanmeten. Dat zeggen zij in een interview met NRC Handelsblad van 18 oktober 2022.

Aanleiding voor het interview is de strafzaak Thijs H., die in een psychose drie wandelaars doodstak. Een psychose die vermoedelijk het gevolg was van de medicatie die hij voorgeschreven kreeg. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechterlijke macht negeerde in het strafproces het advies van het Pieter Baan Centrum om Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Misbruik tbs-maatregel

Het belangrijkste punt van Mulder en Schetters namens de NVvP is dat juist bij het oordeel van toerekeningsvatbaarheid de expertise van een instituut als het Pieter Baan Centrum leidend zou moeten zijn. Volgens Schetters is de combinatie van én een lange gevangenisstraf én tbs-behandeling nooit de bedoeling geweest. “Nu is eigenlijk de boodschap: we gebruiken, of eigenlijk misbruiken, de tbs om te zorgen dat iemand zelfs na een lange gevangenisstraf niet meer buiten komt. En daar is de tbs-maatregel niet voor bedoeld. Die is bedoeld om te behandelen, de maatschappij te beschermen en herhaling te voorkomen.”

Bron: www.nrc.nl

Laatste nieuws