Op 29 maart 2023 is in het Koninklijk Instituut van de Tropen het klimaatinitiatief Chapter Zero Nederland gelanceerd. De initiatiefnemers en oprichters van Chapter Zero Nederland Deloitte, Baker McKenzie en de Rijksuniversiteit Groningen willen met het initiatief klimaat op de agenda bij grote bedrijven krijgen.

Chapter Zero is een internationale organisatie opgericht vanuit het Climate Governance Initiative van het World Economic Forum (WEF) en is een community van en voor commissarissen. In 2019 is het eerste chapter opgericht in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met de universiteit van Cambridge. Er zijn inmiddels meer dan twintig chapters actief in ruim vijftig landen en bijna 2.500 commissarissen hebben zich aangesloten bij Chapter Zero. De initiatiefnemers nodigen alle Nederlandse commissarissen van bedrijven uit om zich aan te sluiten. Doel is de commissarissen te ondersteunen hun bedrijven te stimuleren ‘Paris proof’ te maken.

Just transition

Chapter Zero gaat uit van de acht principes voor Effective Climate Governance; just transition. Gisella van Vollenhoven, President Chapter Zero Nederland: ‘We delen niet alleen relevante kennis en ervaringen, maar reiken ook de juiste tools aan zodat commissarissen de discussie op de juiste manier kunnen voeren. Zo stellen we hen in staat klimaatverantwoordelijkheid volwaardig in te vullen. Hierdoor kunnen ze maatregelen laten nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen die direct en indirect voortvloeien uit hun bedrijfsactiviteiten. Dit terwijl ze hun gezonde bedrijfsvoering continueren.’

Bron: www.chapterzero-netherlands.nl

Laatste nieuws