Rechteloosheid in kamp Moria

Lees hier de scriptie Waiting for Europe – Invisibilization and non-politics in the margins of the Aegean Sea. An inquiry into the reception conditions of asylum seekers on the Greek Island of Lesvos van David Bogaers (Masterscriptie Politieke Geografie, Radboud Universiteit, begeleider: prof. dr. Henk van Houtum, beoordeling: 8,5)

In deze masterscriptie voor de studie Politieke Geografie wordt verhelderd hoe de rechteloosheid van vluchtelingen op Lesbos (meest schrijnend in Moria Kamp) verknoopt is met de onmogelijkheid om te bepalen wie er accountable is voor de mensenrechtenschendingen van asielzoekers die elke dag op het eiland plaatsvinden.

Dit gebrek aan accountability is op meerdere niveaus aanwezig: de EU-Turkije Deal, de samenwerking tussen de Griekse Staat en de Europese Unie in het verzorgen van de opvang voor vluchtelingen op het eiland, en de interactie tussen de Griekse Staat en humanitaire NGO’s in Moria Kamp. In zijn scriptie betoogt David Bogaers dat op al deze niveaus verantwoordelijkheid door betrokken partijen ofwel stelselmatig ontkend wordt (bijv. in het geval van de EU-Turkije Deal) ofwel zodanig verspreid is over actoren, dat de praktijken van mensenrechtenschendingen niet vallen aan te vechten in juridische of politieke zin.

Om de inzichten en vondsten van zijn onderzoek (waaronder veldwerk op Lesbos van augustus tot november 2018) in een helder theoretisch raamwerk te plaatsen, heeft hij aanzienlijk geput uit de inzichten van de Franse antropoloog Michel Agier en de Franse filosoof Jacques Rancière. Kort gezegd focust zijn betoog zich op het concept ‘depolitisering’, dat hij met name uitwerkt en toepast op de situatie in Lesbos in hoofdstuk 6 van zijn scriptie.

Over de auteur(s)