De Hoge Raad en het reviewmechanisme

Een misplaatste uitnodiging aan levenslanggestraften om re-integratieactiviteiten te ontplooien.
In 2016 is door de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie onder druk van rechtspraak van het EHRM een mechanisme ontwikkeld dat moet voorzien in de herbeoordeling van een levenslange gevangenisstraf. Van enige innerlijke drang bij de Staat om een prospect of release te bieden blijkt echter niet veel. 

Het herbeoordelingsmechanisme heeft de positie van levenslanggestraften ten opzichte van de situatie van vóór de regeling niet wezenlijk verbeterd. Sterker nog: met de nieuwe regeling zijn de levenslanggestraften verder van huis. Voor allen geldt nu, zonder onderscheid, een periode van stilstand van minimaal 25 jaar. Positief te waarderen is dat de Hoge Raad de weg wijst naar een judicial review. Het is echter aan de veroordeelde om van deze mogelijkheid gebruik te maken, nu de ambtshalve optredende rechter in het gekozen reviewmechanisme de grote afwezige is.

 

   In NJB Vlog spreekt Wiene van Hattum met NJB over het artikel. 

 

 

Afbeelding


Hier
kunt u het artikel 'De Hoge Raad en het reviewmechanisme: een misplaatste uitnodiging aan levenslanggestraften om re-integratieactiviteiten te ontplooien' van Wiene van Hattum lezen.

 

Afbeelding: © j.c.g. wakefield / Getty Images

 

Over de auteur(s)
Wiene van Hattum
Universitair docent Strafrecht en Criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.