Uit een nieuwe meting in 2025 naar deelname aan kansspelen en risicovol speelgedrag van Ipsos I&O voor het WODC blijkt dat ten opzichte van een jaar geleden het aantal gokkers is toegenomen, zowel op fysieke locaties als online. Zo gaf in 2024 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar. Vooral 16- en 17-jarigen zijn meer online gaan gokken.

Het meedoen aan een loterij is net als in 2024 met afstand het populairst. Als de loterijen buiten beschouwing worden gelaten, blijkt dat 37% van de Nederlanders in het afgelopen jaar deelnam aan een kansspel. Vergeleken met een jaar geleden is het aandeel Nederlanders dat deelneemt aan online kansspelen gestegen van 10 naar 12%. Onder 16- en 17-jarigen gaat het om een stijging van 12 naar 20%. Het is voor die groep in theorie niet mogelijk om legaal (online) te gokken door de identificatieplicht. Wel kan het zijn dat deze jongeren het online speelaccount van een ander gebruiken of gokken op een onvergunde (illegale) website. Het aandeel gematigd- en hoog-risico gokkers is een stuk hoger onder mensen die (ook) deelnamen aan online kansspelen. Het aandeel ligt in die groep op 20%. Binnen de groep die naar eigen zeggen (ook) illegale gokwebsites bezocht, gaat het zelfs om meer dan de helft (54%). Een kwart van de online spelers zegt helemaal niet te weten of hij of zij legaal of illegaal gokt.

Zorgplicht bij online kansspelen

Een aanbieder van online kansspelen kan een aantal interventies inzetten om risicovol speelgedrag te voorkomen of tegen te gaan. Denk aan het aanbieden van een zelftest, een chatbericht of telefoontje om de speler te informeren over diens speelgedrag, of het wijzen op een vrijwillige gokstop door een inschrijving in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Aan spelers van online kansspelen is gevraagd of aanbieders dergelijke interventies bij hen hebben ingezet in de afgelopen 12 maanden. Bijna de helft (46%) van de deelnemers aan online kansspelen zegt tijdens het spelen te zijn geïnformeerd over de verslavingsrisico’s. Een kwart van hen geeft aan dat ze via een pop-up tijdens het spelen bericht hebben gekregen over hun eigen speelgedrag. Andere interventies die een aanbieder kan inzetten, werden aanmerkelijk minder gerapporteerd. Vergeleken met een jaar geleden zijn de verschillende interventies niet vaker of minder vaak gerapporteerd.

Deelname aan kansspelen in Nederland: meting 2025

Bronnen: www.wodc.nl en www.ipsos-publiek.nl

Laatste nieuws