Nederlands Juristenblad 13
29 maart 2017
2017/3
Brexit voor het UK Supreme Court
Op 24 januari bepaalde het UK Supreme Court dat de Britse regering de wettelijke toestemming van het parlement nodig heeft om de procedure voor uittreding uit de EU te starten. Met dat arrest herijkt het Hof de verhouding tussen het Europese en het Britse recht; een verhouding waarmee de Britse wetgever en rechter al vier decennia worstelen. Deze bijdrage bespreekt het arrest in het licht van die worsteling.


Lees het hele artikel in Navigator.

Wordt de Omgevingswet civielrechtelijk een succes?
Verbetervoorstellen voor de Aanvullingswet grondeigendom
Instrumenten om grondeigendom te beheren, te gebruiken en te ontwikkelen zijn noodzakelijk voor het adequaat kunnen inrichten van de fysieke leefomgeving. Het is daarom begrijpelijk dat de wetgever heeft gekozen voor een Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet. De wijze waarop het wetsvoorstel is vormgegeven staat er op sommige onderdelen echter aan in de weg de doelen van de Omgevingswet te bereiken. Bovendien schort het aan samenhang tussen de Aanvullingswet en het Burgerlijk Wetboek.


Lees het hele artikel in Navigator.

Verplichte anticonceptie voor vrouwen is in strijd met mensenrechten
Schrijnende gevallen van kindermishandeling leiden met enige regelmaat tot een pleidooi voor verplichte anticonceptie. Een recente bijdrage aan de discussie is een door particulieren opgesteld wetsvoorstel. Hoewel gesproken wordt van onverantwoord ouderschap, ziet het pleidooi alleen op maatregelen die vrouwen raken.


Lees het hele artikel in Navigator.

Is de strafbeschikking een geschikte afdoening?
In NJB 2016/310, afl. 6, p. 383 e.v. bespreken Van Tulder, Meijer & Kalidien statistische informatie over de toepassing van de strafbeschikking, mede in relatie tot de transactie. De in 2008 ingevoerde Wet OM-afdoening maakte de strafbeschikking mogelijk als vorm van buitengerechtelijke afdoening van strafzaken. Het artikel bevat veel belangwekkende bevindingen.


Lees het hele artikel in Navigator.

Naschrift ‘Van schikking naar strafbeschikking’
Wij constateerden in ons artikel ‘Van schikking naar strafbeschikking’ dat de rechter regelmatig tot een ander oordeel komt (een vrijspraak of een lagere straf), dan het OM in de eerdere strafbeschikking. Dat is een feitelijke constatering die doet twijfelen aan de doelmatigheid en effectiviteit van de strafbeschikking.


Lees het hele artikel in Navigator.

Eerder verschenen
NJB 12 (2017)
22 maart 2017
NJB 11 (2017)
15 maart 2017
NJB 10 (2017)
7 maart 2017
NJB 9 (2017)
1 maart 2017
NJB 8 (2017)
22 februari 2017