Het nieuwe wetsvoorstel ter introductie van een sociaal leenstelsel in het Nederlandse hoger onderwijs: nog steeds niet in lijn met het EVRM en EU-recht?

De discussie over het plan om een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs te introduceren is nog altijd gaande. In januari 2013 besprak ik in het NJB (2013/139) het door het kabinet Rutte-I ingediende wetsvoorstel Studeren is Investeren (hierna: WSI).

Dit wetsvoorstel, waarmee het kabinet een sociaal leenstelsel in de masterfase wilde invoeren, was op een aantal punten onvolledig onderbouwd en onvoldoende uitgewerkt vanuit het perspectief van het EVRM en EU-recht. Door de val van het kabinet bleef het plan om een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs te introduceren echter politiek onbesproken.
Op 28 juni 2013 heeft het kabinet Rutte-II een nieuw wetsvoorstel ter introductie van een sociaal leenstelsel in de masterfase aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel Wet sociaal leenstelsel masterfase (hierna: WWSLM) is in belangrijke mate gebaseerd op het al eerder besproken WSI. De belangrijkste vraag is nu of de verschillende vragen die in de memorie van toelichting bij het WSI nog onbeantwoord bleven nu beter onderbouwd en uitgewerkt worden vanuit het perspectief van het EVRM en EU-recht. Na een korte bespreking van de inhoud van het nieuwe wetsvoorstel zal hier een antwoord op gegeven worden.
Lees hier verder.


Bron afbeelding: © Ragnar Schmuck/Corbis

Over de auteur(s)