Code is recht

Lees hier de scriptie Code is law, under the lex cryptographica van Sietske Prosman (Masterscriptie ‘Ondernemingsrecht aan de Zuidas’, Vrije Universiteit Amsterdam, begeleider: Floris Bakels en Lodewijk Smeehuijzen, beoordeling: 9)

Of en hoe cryptovaluta in het stelsel van ons goederen- en beslagrecht zijn in te passen, is niet geheel duidelijk. Cryptovaluta worden gekenmerkt door het feit dat zij niet aan het grondgebied van specifieke landen zijn gebonden en dat landsgrenzen niet relevant zijn voor de feitelijke overdraagbaarheid daarvan. Om te bepalen welk recht van toepassing is op cryptovalutatransacties volgt eerst een conflictenrechtelijke analyse.

Als na een conflictenrechtelijke analyse Nederlands recht van toepassing wordt verklaard, kan worden beoordeeld hoe cryptovaluta naar Nederlands materieel recht (moeten) ­kwalificeren. Aan de hand van de kwalificatie wordt beoordeeld wat dit betekent voor de vatbaarheid voor – en de wijze van – overdracht, beslag en verpanding.

Inpassing in ons wettelijk stelsel brengt een aantal praktische bezwaren met zich mee. In haar scriptie stelt Sietske Prosman een aantal oplossingen voor om de praktische bezwaren te verhelpen. Daarnaast stelt zij voor om ons wettelijk systeem een plek te geven in de blockchain. Blockchain is voor ons vooral interessant in combinatie met de ‘smart contracts’. Door middel van smart contracts kunnen we overdracht van, beslag op en verpanding van cryptovaluta faciliteren binnen de blockchain.

Over de auteur(s)