75 jaar nadat de termen ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en ‘genocide’ in Neurenberg voor het eerst werden gebruikt is er een expertise panel samengesteld dat een juridische definitie van ‘ecocide’ zal opstellen als een potentiële internationale misdaad die naast oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid erkend zou kunnen worden. Het panel, dat deze maand met voorbereidingen van start gaat en de definitie in de eerste maanden van 2021 zal opstellen, is bijeengeroepen door de Stop Ecocide Foundation.

Het plan om de massale beschadiging en vernietiging van ecosystemen op mondiaal niveau strafbaar te stellen, wint de laatste maanden gestaag aan kracht sinds de kleine eilandstaten Vanuatu en de Malediven opriepen tot een ‘serieuze overweging’ ervan tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het Internationaal Strafhof (ICC) in december vorig jaar. In juni van dit jaar beloofde president Macron van Frankrijk om het op het internationale toneel te verdedigen. De nieuw gevormde Belgische regering heeft ook diplomatieke actie beloofd om ecocide als misdaad te erkennen. Nu zal een team van internationale topjuristen onderzoeken hoe ecocide het beste kan worden gedefinieerd.


Neurenberg

Op 20 november jl. is het precies 75 jaar geleden dat de Neurenberg-processen begonnen tegen hoge naziofficieren in 1945. Philippe Sands QC, medevoorzitter van het Ecocide expertise panel, was één van de sprekers tijdens een ceremonie in Neurenberg’s historische ‘Rechtszaal 600’ waar de processen plaatsvonden. Het bekroonde boek van Sands ‘East West Street’ beschrijft de oorsprong van – en de advocaten achter – de termen ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en ‘genocide’, die voor het eerst in diezelfde rechtszaal werden gebruikt. Het verhaal is verweven met Sands’ eigen familiegeschiedenis omdat deze advocaten (respectievelijk Hersch Lauterpacht en Rafael Lemkin) studeerden in de geboorteplaats van Sands’ Joodse grootvader. De eigen carrièrekeuze en specialisatie van Sands in internationaal publiekrecht en milieuwetgeving maakt voor hem de cirkel rond bij het definiëren van een nieuwe internationale misdaad – Ecocide – in de context van een nieuwe wereldwijde dreiging: de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Volgens Sands is de tijd rijp om de kracht van het internationaal strafrecht te gebruiken om het milieu te beschermen. Hij hoopt met de expertgroep een definitie te smeden die praktisch, effectief en duurzaam is en die steun zou kunnen krijgen om een wijziging van het ICC-statuut mogelijk te maken, in de geest van degenen die ons de ‘misdaden tegen de menselijkheid’ en ‘genocide’ hebben gegeven, Hersch Lauterpacht en Rafael Lemkin.


Meer informatie is te vinden op www.stopecocide.nl

Laatste nieuws