Rechters en officieren van justitie hebben vorig jaar in 2977 rechtszaken de betrokkenen naar een mediator verwezen, om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde het vaakst in familiezaken (1668) en in strafzaken (946), meldt de Rechtspraak. Opvallend is dat in strafzaken het vaakst overeenstemming werd bereikt: in 76 procent van de zaken eindigde de mediation succesvol. In totaal (in alle rechtsgebieden) komen de partijen er in 60 procent van de mediationtrajecten samen uit.

Het aantal strafzaken waarin de rechter of officier van justitie koos voor doorverwijzing naar de mediator is in 2017 flink gestegen ten opzichte van 2016. In 2016 waren het er nog 600, het jaar daarna 946: een toename van ruim 50 procent. Die stijging is een direct gevolg van de landelijke invoering van mediation in strafrecht. Na 3 jaar succesvol experimenteren bij 6 rechtbanken is het in 2017 bij alle rechtbanken en gerechtshoven mogelijk geworden om strafzaken aan de mediator voor te leggen. Daar komt ook in 2018 financiering voor.

Verdachten en slachtoffers bereiken ook vaker overeenstemming tijdens mediation dan partijen in een civiele of bestuursrechtelijke zaak. Mogelijk komt dat door de strenge selectie die voorafgaat aan het mediationtraject. Hoewel civiele familie- en jeugdzaken nog steeds meer dan de helft van de verwijzingen beslaan, is daar wel een daling te zien (1668 zaken in 2017 ten opzichte van 1909 in 2016). Mogelijk speelt daarbij een rol dat sprake is van een algehele daling van het aantal familie- en jeugdzaken; bij minder zaken zijn er minder verwijzingen. Ook hebben mensen vaker voorafgaand aan een rechtszaak al een vorm van bemiddeling geprobeerd. Als die is mislukt, zien ze mediation tijdens de rechtszaak vaak niet meer zitten.

 

Bron: rechtspraak.nl

Laatste nieuws