Keyboard warrior of cyber-combattant?

Na de Russische inval in Oekraïne vroeg de Oekraïense vicepremier Federov aan IT-experts wereldwijd om zich aan te sluiten bij zijn zojuist opgerichte IT Army. Het nationale recht is helder over de status van ­buitenlandse strijders in dienst van andere landen. Maar is de status van digitale strijders die cyberaanvallen uitvoeren net zo duidelijk? Kun je als Nederlander zomaar deelnemen aan gevechtshandelingen in de digitale oorlogsomgeving? Maakt jou dat een legitiem doelwit? Mag je zomaar hacken? In hoeverre geldt het ­humanitair oorlogsrecht in cyberspace? Ben je als hacker combattant? Dit artikel gaat in op de gevolgen van deelname aan online oorlogvoering door digitale strijders.

Lees hier het hele artikel Keyboard warrior of cyber-combattant van Arjen Vermeer & Kraesten Arnold dat is verschenen in NJB 2023/1773, afl. 25.

 

Mr. drs. A.Vermeer is als Universitair Docent verbonden aan de sectie Militair Recht van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Lt-kol K.L. Arnold ESMD MSc is als (cyber)onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie te Breda.

 

Afbeelding: © Shutterstock