Wetsvoorstel (24-02-2025) tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op het primair onderwijs BES, de Wet op de expertisecentra, de Wet voortgezet onderwijs 2020 en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met de herziening van de wettelijke grondslagen van de kerndoelen met focus op lezen, schrijven en rekenen (Wet herziening wettelijke grondslagen kerndoelen)
—Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan de opdracht in het hoofdlijnenakkoord om de curriculumherziening door te zetten met een absolute prioriteit voor lezen, schrijven en rekenen. Met de voorgestelde wettelijke grondslag kunnen concreter en specifieker geformuleerde kerndoelen worden vastgesteld, waardoor helderder is wat de vereisten zijn die aan de inhoud van het onderwijs worden gesteld. Tevens wordt met dit wetsvoorstel de wettelijke grondslag gecreëerd om kerndoelen voor het burgerschapsonderwijs te kunnen opstellen.
In Nederland zijn de verschillen tussen scholen erg groot wat betreft de gemiddelde burgerschapscompetenties en burgerschapskennis. De Onderwijsraad beval aan om preciezer aan te geven waaraan scholen aandacht dienen te besteden binnen het burgerschapsonderwijs. Ook de Afdeling advisering van de Raad van State adviseerde om de burgerschapsopdracht uit te werken in kerndoelen en eindtermen. Met dit wetsvoorstel wordt daar gevolg aan gegeven en wordt een wettelijke grondslag gecreëerd om kerndoelen voor het burgerschapsonderwijs te kunnen opstellen. Daarmee wordt beoogd scholen de noodzakelijke helderheid te bieden over wat er van hen verwacht wordt wat betreft het onderwijs in burgerschap. Op grond van dit wetsvoorstel kunnen kerndoelen burgerschap nooit verder gaan dan de wettelijke burgerschapsopdracht. De kerndoelen burgerschap kunnen dus niet tot een verdergaande beperking van de onderwijsvrijheid leiden. De realisatie van de kerndoelen zal dus mede afhangen van de richting en inrichting van de betreffende school. Om de vrijheid van scholen genoegzaam te respecteren is de schoolcultuur buiten de grondslag voor kerndoelen gehouden. Bij amvb kunnen kerndoelen worden vastgesteld waarin wordt vastgelegd welke kennis, inzichten, vaardigheden en ervaringen leerlingen ten minste zouden moeten verwerven of opdoen op het gebied van basiswaarden van de democratische rechtsstaat (vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit) en het belang van respect daarvoor. In de toelichting bij de amvb, die later in procedure wordt gebracht, zal nader worden ingegaan op de verhouding tussen de kerndoelen en de vrijheid van onderwijs, aan de hand van de inhoud van de dan voorgestelde nieuwe kerndoelen. Het wetsvoorstel beoogt ook een wettelijke grondslag te creëren om kerndoelen voor digitale geletterdheid bij amvb te kunnen vastleggen. Als het wetsvoorstel wordt aanvaard, is de vervolgstap dat er kerndoelen voor burgerschap en digitale geletterdheid moeten worden vastgesteld. Daarnaast is de regering voornemens om ook voor de overige onderwerpen de kerndoelen te actualiseren.