Wet van 25-10-2021, Stb. 2021, 499

Wet houdende regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang (Wet open overheid)

—Het doel van deze wet, een initiatief van GroenLinks en D66, is om overheden en semi-overheden transparanter te maken, om zo het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en economische ontwikkeling beter te dienen.

In de eerste plaats wordt daarvoor middels deze wet de toegang tot publieke informatie als recht van burgers verankerd. Aan dit recht wordt invulling gegeven door een versterking van de actieve openbaarheid, dus het toegankelijk maken van informatie nog voordat daar om verzocht is. De actieve openbaarmaking heeft een centrale rol gekregen. Met de komst van de Woo worden alle overheidsorganisaties, inclusief de Eerste en Tweede Kamer, verplicht om (op termijn) bepaalde categorieën informatie in een vroegtijdig stadium actief openbaar te maken. Ook persoonlijke beleidsopvattingen moeten openbaar worden gemaakt, in geanonimiseerde vorm. De informatie zal beschikbaar moeten worden gemaakt op één platform, het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). Daarnaast kent de Woo ook een inspanningsverplichting op het gebied van actieve openbaarmaking. Als de Woo in werking treedt, zal de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) worden ingetrokken.

Onder de Woo kan verder, net als onder de Wob, een verzoek tot informatie worden ingediend bij bestuursorganen. De regelgeving over deze passieve openbaarmaking is grotendeels overgenomen uit de Wob. Elk bestuursorgaan krijgt een contactfunctionaris. Deze helpt mensen bij hun vragen over informatie en het zoeken en vinden van de juiste informatie. Bij de inwerkingtreding van de Woo zal ook het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding worden ingesteld. Dit adviescollege zal onder andere de regering en de Staten-Generaal gevraagd en ongevraagd adviseren over de uitvoering van de regels over openbaarmaking van publieke informatie, de toepassing van de Woo bevorderen en daarnaast een bemiddelingsfunctie krijgen bij geschillen tussen bestuursorganen en beroepsmatige verzoekers tot informatie, zoals journalisten.

Zie ook de novelle bij deze wet: NJB 2021/2916, Stb. 2021, 500.

Inwerkingtreding

Inwerkingtreding met ingang van de eerste dag van de zevende kalendermaand na 27-10-2021, met uitzondering van de artikelen 3.2 (op een bij kb te bepalen tijdstip) en 8.2, 8.4, en 9.61 (met ingang van de eerste dag van de derde maand na 27-10-2021).

Besluit van 07-01-2022, Stb. 2022, 14

Beschikking van de Minister van Justitie en Veiligheid van 7 januari 2022 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Wet open overheid, zoals gewijzigd bij de Wijzigingswet Woo, de Wet Huis voor klokkenluiders, de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen en de Wet elektronische publicaties

—Als bijlage bij dit besluit bevindt zich de tekst van de Wet open overheid, zoals gewijzigd bij de Wijzigingswet Woo, de Wet Huis voor klokkenluiders, de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen en de Wet elektronische publicaties.

Kamerstukken