De Minister van VWS heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd bij de aanbieding van de verkenning van de knelpunten in de praktijk van de schriftelijke wilsverklaring bij euthanasie. ZonMw heeft interviews gehouden met deskundigen en er heeft een expertmeeting plaatsgevonden. Daarnaast heeft het ErasmusMC in opdracht van ZonMw een literatuurstudie naar de knelpunten gedaan. De resultaten hiervan zijn als bijlagen bij de brief te vinden: 'De betekenis van schriftelijke wilsverklaringen bij euthanasie' en 'Schriftelijk vastgelegde euthanasiewensen van wilsonbekwame patiënten'. Beide documenten worden benut voor de totstandkoming van de handreikingen voor patiënten en artsen die duidelijkheid zullen bieden over de schriftelijke wilsverklaring bij euthanasie.
Laatste nieuws
Advies A-G HvJ EU: sta verkorte motivering niet stellen prejudiciële vragen toe
15 juli 2025
De hoogste nationale rechter hoeft niet altijd uitdrukkelijk te motiveren waarom zij geen prejudiciële vragen stelt aan het HvJ EU.
Europese Commissie publiceert vrijwillige gedragscode AI-systemen
14 juli 2025
In de gedragscode raadt AI-bedrijven aan transparant te zijn over welke datamodellen ze gebruiken. Ook wordt aangeraden om zorgvuldig om te gaan met de data wordt ingevoerd in AI-modellen.
Rule of Law-rapport: vertrouwen in onafhankelijkheid rechter gestegen
10 juli 2025
De Europese Commissie schrijft dat ongeveer 75 procent van alle burgers en bedrijven de onafhankelijkheid van rechters beoordeelt als 'redelijk tot erg goed'.
Eerste Kamer stemt in met wijziging Penitentiaire beginselenwet
10 juli 2025
Ook stemde de Kamer in met een motie om strikte criteria op te nemen in de regeling selectie, plaatsing en overplaatsing gedetineerden.
EHRM: Rusland is aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17
9 juli 2025
Het Hof oordeelt onder meer dat Rusland mensenrechten schond met het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 in 2014, waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.
Raad van State: geen boete en terugbetaling lening na zakken inburgeringsexamen
9 juli 2025
De Afdeling volgt daarmee de lijn van het HvJ EU dat een boete bij een gezakt inburgeringsexamen alleen in uitzonderlijke gevallen mag.
WRR: organisatie deskundigheid overheden en ondersteuning volksvertegenwoordigers moet beter
8 juli 2025
De overheid moet nodig investeren in de eigen deskundigheid, schrijft de WRR. Het kabinet moet een speciale commissaris met brede bevoegdheden benoemen om dat waar te maken.
Geen verlies recht op uitkering na misleiding bij aangaan verzekering
7 juli 2025
De Hoge Raad neemt als uitgangspunt onder meer dat het HvJ EU in verschillende uitspraken het belang van bescherming van slachtoffers van ongevallen heeft benadrukt.
Online gokken neemt het meest toe onder minderjarigen
7 juli 2025
Het aandeel spelers van kansspelen in de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder is in een jaar tijd toegenomen, zowel op fysieke locaties als online.
OM voldoet lang niet altijd aan de wettelijke vereisten sepotbeslissingen
3 juli 2025
Uit onderzoek van de PG is onder meer gebleken dat van lang niet alle sepots een sepotbrief aan de verdachte is verzonden of dat dit niet kon worden nagegaan.