Computerfabrikant Acer hoeft voorlopig maar 50% van de huidige thuiskopievergoeding te betalen aan stichting de Thuiskopie, onder meer omdat mogelijk onterecht geld wordt geïnd voor Hollywood en Bollywood flims. Dat heeft de Rechtbank Den Haag op 22 november in kort geding geoordeeld, in een vonnis dat nog niet op rechtspraak.nl is gepubliceerd.
De Thuiskopie is de collectieve beheersorganisatie die vergoedingen int bij fabrikanten of importeurs van blanco informatiedragers – zoals DVD’s, tablets, smartphones en harde schijven - en deze verdeelt onder de makers van auteursrechtelijk beschermde werken. Bij AMvB van 23 oktober 2012 is het aantal informatiedragers uitgebreid waarvoor de thuiskopievergoeding is verschuldigd en zijn ook de te betalen bedragen per informatiedrager vastgesteld. Acer heeft in 2013 nog geen thuiskopievergoeding betaald en is een bodemprocedure gestart waarin het een verklaring voor recht vraagt dat de AMvB onverbindend is. Het belangrijkste argument dat Acer naar voren brengt, is dat bij de schadebegroting in de AMvB geen rekening is gehouden met het feit dat de thuiskopieregeling niet van toepassing is op naburige rechten op visuele opnamen die afkomstig zijn van naburige rechthebbenden met woonplaats buiten de lidstaten van het Verdrag van Rome. Dit zou volgen uit het arrest De Thuiskopie/ Norma en Irda van de Hoge Raad uit 2009. De Thuiskopie heeft daarop in kort geding gevorderd dat Acer opgave doet van alle voorwerpen die Acer dit jaar heeft gefabriceerd en geïmporteerd, zodat de Thuiskopie het nog door Acer te betalen bedrag kan vaststellen. De Voorzieningenrechter volgt Acer in haar stelling dat de Wet op de naburige rechten geen bescherming biedt aan ‘niet-Rome’ visuele opnamen. En omdat de Verenigde Staten geen partij zijn bij het Verdrag van Rome vindt de Voorzieningenrechter het voorlopig aannemelijk dat het thuiskopiegebruik nu te hoog wordt ingeschat omdat in Nederland veel films worden bekeken en gekopieerd die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. De Voorzieningenrechter houdt er dan ook rekening mee dat de AMvB (gedeeltelijk) onverbindend verklaard zal worden in de bodemprocedure. Gelet hierop hoeft Acer voorlopig maar 50% van de vastgestelde thuiskopieheffing te betalen. Wel moet Acer maandelijks een opgave doen aan de Thuiskopie van alle geïmporteerde en gefabriceerde blanco informatiedragers.
Reactie de Thuiskopie
Stichting de Thuiskopie bestrijdt in een persbericht de argumenten van Acer: ‘Al in 2009 heeft de rechter bepaald dat deze groep rechthebbenden (Amerikaanse acteurs, red.) geen aanspraak heeft op de thuiskopievergoeding en die aanspraken zijn dan ook niet bij de vaststelling van de vergoedingen in 2012 betrokken. Er wordt ook niet uitgekeerd aan deze groep rechthebbenden.’ Het wachten is nu op de beslissing in de bodemprocedure.
Bron: Rechtbank Den Haag 22 november 2013, C/09/450861 /KG ZA 13-1065 Het vonnis is gepubliceerd op www.webwereld.nl en www.ie-forum.nl. Zie ook www.thuiskopie.nl