Hoge Raad, Raad van State, College voor Beroep van het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep en de Raad voor de rechtspraak hebben afgelopen vrijdag hun gezamenlijke standpunt over de toekomst van het bestuursrechtspraak in hoogste instantie gepubliceerd. Gezamenlijk vragen zij de politiek om de komende tijd geen institutionele veranderingen meer voor te stellen. “Ondanks de onrust in de afgelopen jaren, hebben de 4 hoogste bestuursrechters inhoudelijk uitstekend samengewerkt. Voor de gewenste rechtseenheid in het bestuursrecht zijn institutionele veranderingen niet per se nodig, is gebleken,” aldus Frits Bakker, voorzitter Raad voor de rechtspraak.
Nieuwe president CBb
De Raad startte de werving van een nieuwe president voor het College voor Beroep van het bedrijfsleven.
De werving van de nieuwe CBb-president volgt op een turbulente periode voor de bestuursrechtspraak in hoogste instantie. Het kabinet wilde de zaken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB, onder meer sociale zekerheids- en ambtenarenrecht) onderbrengen bij de gerechtshoven. De CBb-zaken (sociaal-economisch bestuursrecht) zouden overgaan naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit wetsvoorstel is in november ingetrokken wegens onvoldoende steun.
Geen veranderingen meer
De Raad voor de rechtspraak, de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de CRvB en het CBb hebben overleg gevoerd over de ontstane situatie. Ze stelden een position paper op waarin ze de politiek vragen om de komende tijd geen institutionele veranderingen meer voor te stellen. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: 'Met name de collega's van het CBb en de CRvB moet nu rust worden gegund.'
De plannen van het kabinet hadden vooral voor het CBb en de CRvB vervelende gevolgen, met name op het gebied van personeel. Mensen gingen weg en zij waren maar moeilijk te vervangen. Het voortbestaan van de bijzondere colleges was immers onzeker. De start van de werving van een nieuwe CBb-president markeert het einde van een onzekere periode, aldus Frits Bakker.