Uit een op 1 juli 2025 gepubliceerde tussenbalans van het COA blijkt dat hoewel de aantallen van de Spreidingswet nog niet zijn gehaald, er dankzij de wet een betere spreiding van opvanglocaties is. Het COA werkt ook met meer gemeenten samen aan opvangplaatsen. Ruim driekwart van de gemeenten voldoet inmiddels (deels) aan de opgave of doet dat binnenkort. In het afgelopen anderhalf jaar zijn er 43 gemeenten met een opvanglocatie bijgekomen.
De helft van de opvang is (nog) noodopvang, omdat deze sneller van start kan en het ontwikkelen van reguliere opvanglocaties tijd kost. Om de asielopvang in Nederland stabiel te krijgen, is er nog werk aan de winkel, schrijft het COA. Behalve het doorzetten van de Spreidingswet, is ook een degelijke begroting nodig met stabiele financiering. Volgens de verdeelbesluiten van de Minister van AenM moeten gemeenten op 1 juli in totaal 101.500 plekken leveren. Dat is met 74.500 plekken voor driekwart gelukt. De aantallen uit het verdeelbesluit zijn nog niet gehaald, maar de wet heeft onmiskenbaar beweging gebracht in de asielopvang. Uit de tussenbalans blijkt dat van de 342 gemeenten bijna driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave voldoet en een kwart niet. In het afgelopen anderhalf jaar zijn er per saldo 10.000 plekken bijgekomen en het COA verwacht er het komend halfjaar nog ongeveer 7.500 bij. Met name in Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland is het aantal opvangplekken relatief hard gestegen. Ongeveer de helft is tijdelijk noodopvang en verlenging daarvan is op dit moment nog noodzakelijk om alle mensen een opvangplek te kunnen bieden.
Intrekken Spreidingswet
Een wijzigingsvoorstel van de PVV (Kamerstukken II 2025/25, 36704, nr. 35) op het wetsvoorstel Asielnoodmaatregelenwet om de Spreidingswet sneller in te trekken, is op 1 juli 2025 door de Tweede Kamer verworpen.
Bronnen: www.coa.nl en www.tweedekamer.nl