Het Openbaar Ministerie heeft de Aanwijzingopsporingsberichtgeving herzien en verruimd. De nieuwe regels gaan in per 1 december.
Hoe politie en OM met die berichtgeving omgaan, is vastgelegd in een zogeheten aanwijzing. De aanwijzing uit 2009 was aan vervanging toe.
Nieuw in de aanwijzing is dat een opsporingsbericht voortaan ook kan worden ingezet om ernstige strafbare feiten te voorkomen, zoals in het geval van een acute dreiging. Ook kunnen de politie en het OM opsporingsberichtgeving gebruiken ten behoeve van de waarheidsvinding. Denk daarbij aan een getuigen- of slachtofferoproep, maar ook aan het achterhalen van de identiteit van de verdachte. Ook nieuw is de toepassing voor de opsporing en aanhouding van niet-onherroepelijke veroordeelden. Dat kan iemand zijn die door een rechtbank is veroordeeld tot een celstraf, maar die onvindbaar is. Daarnaast mag opsporingsberichtgeving ook worden ingezet voor het traceren van goederen, bezittingen of vermogen in het kader van afpakken.
Afgezien van deze verruimingen kan het College van procureurs-generaal besluiten tot de inzet van dit middel als er sprake is van een dringende reden en een zwaarwegend belang.
De aanwijzing is ook herzien op punten die deze beter moeten laten aansluiten op de praktijk van het gebruik van social media.
Bron: nieuwsbericht OM