De huidige digitale transformatie van de juridische sector wordt versneld door de ontregelende werking van de pandemie in 2020. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de volledige juridische sector. Vóór de crisis veranderde de juridische sector al onder invloed van de economische, demografische, regelgevende, technologische en competitieve eisen. Deze krachten blijven de veranderingen stimuleren en hun invloed wordt versterkt door de COVID-19-crisis.

De crisis heeft het gebruik van legal tech gestimuleerd, zodat het mogelijk is om overal te werken. Naarmate de juridische sector zich verder ontwikkelt, zal de focus echter opnieuw gaan naar de kernvaardigheden waarmee organisaties niet slechts overleven, maar ook gedijen in het nieuwe landschap met al zijn uitdagingen en kansen.

Wolters Kluwer organiseerde een onafhankelijk onderzoek – de 2020 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey: Performance Drivers – om de toekomstbestendigheid en veerkracht van de juridische sector te peilen aan de hand van trends in de sector. Ook werd onderzocht hoe goed juridische organisaties voorbereid zijn op het leveren van sterkere prestaties. De enquête verzamelde de inzichten van 700 juristen uit de hele VS en negen Europese landen.

"Door de druk die door de crisis is ontstaan, komen de prestaties van juristen meer in de schijnwerpers te staan. Zij moeten in de toekomst hun productiviteit verhogen en tegelijkertijd, de hoogst mogelijke waarde, en ROI leveren", verklaart Martin O’Malley, Managing Director & Executive Vice President Wolters Kluwer Legal & Regulatory. "Die eisen, die na de wereldwijde financiële crisis van 2008 zijn ontstaan, moeten nu dringend worden aangepakt."

 

Bevindingen

In het onderzoek is gekeken naar trends die van invloed zijn op de toekomst van het recht, aangezien de sector in het algemeen een aanzienlijke transformatie ondergaat, en naar de wijze waarop goed voorbereide juridische organisaties beter kunnen presteren.

Het rapport van de Future Ready Lawyer 2020 bestrijkt vijf gebieden met betrekking tot juristen die klaar willen zijn voor de toekomst en hun drijfveren:

  • Toptrends en gereedheid in de gehele juridische sector
  • Bewerkstelligen van succesvolle cliëntrelaties
  • De veranderende juridische afdeling
  • Het veranderende advocatenkantoor
  • Focus op technologische inversteringen en -voordelen

Uit de survey blijkt onder meer dat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen de trends en de bereidheid om deze aan te pakken. Minder dan een derde van de advocaten is zeer bereid om gelijke tred te houden met de veranderingen op de juridische markt. Ook blijkt dat technologie steeds belangrijker wordt om aan de verwachtingen van de cliënt te voldoen. Er blijkt een aanzienlijke kloof te bestaan tussen de verwachtingen van de juridische afdelingen van bedrijven en het vermogen van advocatenkantoren om die verwachtingen in te lossen. Verder geven technologisch toonaangevende kantoren vaker aan dat hun winstgevendheid is toegenomen dan andere kantoren. 

Op basis van de bevindingen van het onderzoek blijkt dat de juridische sector nog stappen zal moeten zetten om de gaten op te vullen en aan de verwachtingen van de cliënt te voldoen.

De Nederlandstalige versie van 2020 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey: Performance Drivers kunt u hier vinden. In het rapport staan ook inzichten van toonaangevende juristen over de impact van COVID-19 op de sector.

 

Over de 2020 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey

De 2020 Future Ready Lawyer Survey: Performance Drivers van Wolters Kluwer Legal & Regulatory bestaat uit kwantitatieve gesprekken met 700 juristen van advocatenkantoren, juridische afdelingen en zakelijke dienstverleners in de VS en negen Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Polen, België en Hongarije. Het doel van deze gesprekken is te onderzoeken hoe verwachtingen van klanten, technologie en andere factoren van invloed zijn op de toekomst van het recht binnen bepaalde kerngebieden en hoe juridische organisaties bereid - en erop voorbereid - zijn deze aan te pakken. De enquête werd tussen 10 januari en 30 januari 2020 online afgenomen door een vooraanstaande internationale onderzoeksorganisatie, in opdracht van Wolters Kluwer.

Laatste nieuws