Laten we slikken of stikken?

Lees hier de scriptie Toegankelijkheid en prijsbeheersing oncologische geneesmiddelen van Felice van Noort (Masterscriptie Recht van de Gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam. Begeleider: mr. drs. Kenneth Watson, arts MBA. Beoordeling: 9)

De beschikbaarheid van steeds duurder wordende geneesmiddelen is een veelbesproken onderwerp van de afgelopen tijd. Naast de positieve effecten van deze middelen op de individuele gezondheid, wordt onze samenleving met knelpunten geconfronteerd. De vraag naar zorg zal het beschikbare budget altijd overstijgen en het recht is niet op elk punt voorbereid op de snelle ontwikkelingen.
In deze scriptie van Felice van Noort staat de volgende onderzoeksvraag centraal: ‘In hoeverre faciliteert de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot registratie, verkoop en gebruik van innovatieve kankergeneesmiddelen de naleving van de wettelijke zorgplicht van oncologen wat betreft de state-of-the-art behandeling van kankerpatiënten?’
Met de beantwoording van die vraag hoopt zij een bijdrage te leveren aan een overzichtelijker kader van wet- en regelgeving rondom registratie, verkoop, vergoeding en (veilig) gebruik van geneesmiddelen. Uit het onderzoek van Van Noort is gebleken dat de farmaceutische industrie zich moeilijk aan banden laat leggen. Bovendien is de individuele positie van de ernstig zieke mens niet eenvoudig in regels te vatten. Uiteindelijk wordt in de spreekkamers van medisch specialisten die zich bezighouden met de behandeling van kankerpatiënten pas echt duidelijk wat de invloed van het beleid en de huidige wet- en regelgeving is. Het zijn immers de medici die het risico lopen om in de spreekkamer in een spagaat terecht te komen.
In de scriptie worden, ook al zijn er (nog) geen klip en klare oplossingen voor alle problemen, diverse aandachtspunten voor de toekomst aan de orde gesteld. Komen we uiteindelijk tot een ideale balans tussen regels en praktijk?

Over de auteur(s)