Artikelen van Paul van der Heijden
Blog
Paalrot in de instituties van de arbeidsmarkt
Oorzaak van de rot: de digitalisering, de snel voortschrijdende technologie, artificiële intelligentie en de individualisering, die tezamen disruptie hebben veroorzaakt in onze samenleving, met name in de laatste vijfentwintig jaar. Het arbeidsbestel is er danig door aangetast.


Tijdschrift
NJB 15 (2025)
Het nieuwe Surinaamse Burgerlijk Wetboek als product van de Nederlands-Caribisch- Surinaamse rechtsfamilie
Op 1 mei 2025 is in Suriname het nieuwe Burgerlijk Wetboek in werking getreden. Het nieuwe wetboek neemt het Nederlandse BW en de Caribische varianten daarvan tot voorbeeld, zonder de inhoud daarvan klakkeloos over te nemen. Vooral in het personen- en familierecht en het erfrecht, en in mindere mate ook in het vermogensrecht, maakt Suriname eigen keuzes.
Het Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek
In De Nationale Assemblée (DNA) in Paramaribo vond op donderdag 6 februari 2025 een symposium plaats met als thema: ‘70 jaar Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, 50 jaar Onafhankelijkheid Suriname, Inwerkingtreding nieuw Burgerlijk Wetboek: Reflectie en Toekomst’. Dit symposium werd georganiseerd door DNA in samenwerking met de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Antwerpen. Onder de vlag van dit thema werd op het gedeeld verleden kritisch gereflecteerd door politici, historici, rechtsgeleerden en advocaten, met bijzondere aandacht voor de rechtsbetrekking tussen Suriname en Nederland. Een verslag.
‘Wat moeten wij, hoogleeraren, doen?’: burgermoed in meervoud
Op 6 april 1945 stierf Ben Telders in Bergen-Belsen. De veel te jong gestorven Leidse hoogleraar produceerde een verzameld werk dat meer dan 2000 pagina’s beslaat. Telders heeft echter ook in sociaal opzicht veel betekend, in het bijzonder voor het thema burgermoed: als spil van een opmerkelijke groep moedige juristen in het Leiden van de jaren dertig en veertig. Zij vonden in hun idee over recht en in elkaar de moed om samen te komen tot betekenisvol verzet in de allermoeilijkste omstandigheden.
Paalrot in de instituties van de arbeidsmarkt
Als de fundering van een Amsterdams grachtenpand aangetast door paalrot, zijn de 20e-eeuwse instituties van de arbeidsmarkt: het vaste arbeidscontract, ontslagbescherming, de cao en de verbindendverklaring, arbeidsvoorziening, -bemiddeling, en -uitzending, arbeidsomstandigheden en de sociale zekerheid, allemaal aangetast en verzakt door digitalisering, de snel voortschrijdende technologie, artificiële intelligentie en individualisering. Tijd om een pendant van de ‘firma Waalpaal’ in te zetten?

Tijdschrift
NJB 4 (2020)
De toekomst van box 3 na de arresten van 14 juni 2019
Op 14 juni 2019 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in het kader van de massaalbezwaarprocedures tegen box 3. In die proefprocedures stond de vraag centraal of box 3 ten aanzien van spaarsaldi ‘op stelselniveau’ in strijd is met het eigendomsgrondrecht van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM. Welke invloed hebben deze arresten van de Hoge Raad op de (nabije) toekomst van box 3?
Lees het hele artikel in Navigator.
Het Wetsvoorstel regulering sekswerk
Na tien jaar gloort er dan toch hoop aan de horizon voor introductie van een landelijke prostitutiewet. De geschiedenis leert echter dat het niet eenvoudig is om in het prostitutiedebat tot overeenstemming te komen. Desalniettemin wijzen de eerste tekenen er op dat het dit keer gaat lukken. Het in oktober 2019 ter consultatie voorgelegde Wetsvoorstel regulering sekswerk is een robuust wetsvoorstel dat in het parlement breedgedragen elementen uit het gestrande wetsvoorstel laat terugkeren. Kan het voorstel dit keer wel de toets der kritiek doorstaan?
Lees het hele artikel in Navigator.
Fatsoenlijk werk en business-ethiek
De UN Guiding Principles for Business and Human Rights bestaan sinds 2011. Het was de uitkomst van een zoektocht van de Verenigde Naties naar de relatie tussen het bedrijfsleven en mensenrechten. Harvardprofessor John Ruggie had de leiding van deze zoektocht. De bedoeling van de Principles is dat bedrijven nationaal en internationaal via zelfregulering deze richtinggevende principes respecteren. De UN Principles gaan over drie onderwerpen: corruptie, milieu, en werk.
Lees het hele artikel in Navigator.
Het juridische speelveld van drones
Drones bieden tal van nieuwe mogelijkheden, maar komen ook met veiligheidsvraagstukken. De Europese Unie heeft in drie recente verordeningen uniforme regels en procedures vastgesteld voor het ontwerpen, produceren en gebruiken van drones. In dit artikel wordt het nieuwe juridische speelveld geschetst.
Lees het hele artikel in Navigator.
De Game Changer
De Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) heeft op 2 juli 2019 een nieuw verdrag het licht doen zien: het Verdrag inzake de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse vonnissen in civiele en handelszaken. Als waarnemer namens de International Association of Judges (UIM/IAJ), waarvan ik als NVvR-delegatielid deel uitmaak, heb ik deelgenomen aan de afsluitende conferentie die van 20 juni tot en met 2 juli 2019 plaatsvond.
Lees het hele artikel in Navigator.
Blog
Staatshulp en loonsverlaging
Crisismanagement door de overheid op het vlak van contractueel vastgelegde lonen moet geschieden met in achtneming van de grondregel dat je vooraf de contractspartijen consulteert, en niet alleen de werkgever.

Blog
Fatsoenlijk werk en businessethiek: Over de zwakte van zelfregulering
Als je ervan uitgaat dat zelfregulering begint met voor jezelf op te schrijven waaraan je je als bedrijf wilt committeren, vormen de Gedragscodes geen sterk signaal, laat staan verhaal.
