In deze cursus, georganiseerd door Tilburg University, wordt aandacht besteed aan de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), de mogelijkheden van dwangzorg en opname in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd).
Het aspect van wils(on)bekwaamheid speelt een belangrijke rol binnen de gezondheidsrechtelijke wetten WGBO, Wvggz en Wzd, waarop in deze cursus diepgaand wordt ingegaan. Denk aan de toestemming voor medisch handelen waarvoor een patiënt wilsbekwaam dient te zijn (informed consent) en het samen beslissen (shared decisionmaking). Is een patiënt wilsonbekwaam, dan moet hij vertegenwoordigd worden, maar hij moet altijd geïnformeerd worden, passend bij zijn bevattingsvermogen.
Ook in de dwangwetten (Wvggz en Wzd) speelt de wils(on)bekwaamheid een belangrijke rol. In beginsel kan enkel bij wilsonbekwaamheid van de betrokken persoon een dwangmaatregel (zorgmachtiging, crisismaatregel) worden opgelegd. Omdat een dwangmaatregel ernstig inbreuk maakt op de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van de kwetsbare persoon is het altijd een deskundige die de wils(on)bekwaamheid toetst en deze schriftelijk voor elke beslissing vastlegt. Deze cursus gaat in op de rol van wils(on)bekwaamheid binnen de gezondheidszorg, biedt inzicht en geeft handvatten hoe om te gaan met wils(on) bekwaamheid in de gezondheidszorg en speelt in op de praktijkbehoefte naar goed geschoolde professionals. Een bijzonder aspect van deze cursus is, is dat deze multidisciplinair is vormgegeven, in het bijzonder vanuit rechten en psychologie.