Wet van 22-12-2021, Stb. 2022, 28
Wet houdende goedkeuring en uitvoering van het op 23 juli 2018 te Brussel tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en het Koninkrijk der Nederlanden inzake politiesamenwerking (Trb. 2018, 160)
—Deze wet strekt tot goedkeuring en uitvoering van het Benelux-politieverdrag. Het Benelux-politieverdrag strekt tot vervanging van het op 8 juni 2004 tot stand gekomen Benelux-verdrag inzake grensoverschrijdend politieel optreden, ook wel bekend als het Senningen-verdrag. Beoogd wordt de bestaande samenwerking tussen de politiediensten van de Benelux-landen verder te intensiveren, procedures te stroom-lijnen en te vereenvoudigen en de mogelijkheden tot grensoverschrijdende politiesamenwerking uit te breiden met het oog op een nog nauwere samenwerking inzake de handhaving van de openbare orde en veiligheid en de voorkoming, het onderzoek en de opsporing van strafbare feiten. Het Verdrag zal naast de bestaande Europese samenwerkingsinstrumenten de grensoverschrijdende achtervolging, opsporing en informatie-uitwisseling en het grensoverschrijdend vervoer van personen en goederen tussen de Benelux-landen faciliteren. Ook maakt het Benelux-politieverdrag mogelijk dat de speciale interventie-eenheden van deze landen hun operationele samenwerking verder intensiveren. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het verdrag de operationele grensoverschrijdende samenwerking eenvoudiger maakt. Dat geldt met name voor het grensoverschrijdend optreden, zowel in gezamenlijkheid met andere verdragspartijen als zelfstandig zoals bij de grensoverschrijdende achtervolging of het uitvoeren van controles op doorgaande treinverbindingen. Ook de grensoverschrijdende begeleiding van justitiabelen, rechtens van hun vrijheid beroofde vreemdelingen en de beveiliging van te beschermen personen zijn op de praktijk toegesneden regelingen geworden die de inzet van de betrokken diensten efficiënter mogelijk maakt. Het verdrag creëert waar het de grensoverschrijdende operationele inzet van de politie betreft geen volledig nieuwe inzetvormen maar maakt deze vooral beter uitvoerbaar in de operationele (samenwerkings)praktijk. Volledig nieuw is wel de regeling dat de speciale eenheden van de verdragspartijen op verzoek (bijstand) of in crisissituaties op elkaars grondgebied kunnen worden ingezet. huidige regime van het verdrag van Senningen van 2004. Het verdrag biedt ook een aantal verdergaande vormen van samenwerking door middel van het sluiten van uitvoeringsovereenkomsten.
Inwerkingtreding
Inwerkingtreding met ingang van 26-01-2022, met uitzondering van de artikelen 3, onderdelen A, C en L, en 4, die op een bij kb te bepalen tijdstip in werking zullen treden.
Inwerkingtredingsbesluit van 26-09-2023, Stb. 2023, 319
Besluit tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van enkele artikelen van de Goedkeurings- en uitvoeringswet Benelux-politieverdrag in verband met de inwerkingtreding van dat verdrag (Stb. 2022, 28).
—De artikelen 3, onderdelen A, C en L, en 4 van de Goedkeurings- en uitvoeringswet Benelux-politieverdrag, treden in werking met ingang van 1 oktober 2023.