Autonome schepen, algemeen bekend als Maritime Autonomous Surface Ships (MASS), staan in het brandpunt van de belangstelling van zowel onderzoekers als ontwikkelaars. Verschillende (kleinschalige) autonome vaartuigen, zoals surveillanceschepen en veerboten, zijn nu reeds operationeel, maar op veel juridische vragen is nog geen (voldoende) antwoord.
De MASS Rotterdam Conference gaat dieper in op deze juridische vraagstukken. Wat is de impact van de recente Europese AI Act op de ontwikkeling van autonome schepen? Wat is de draagwijdte van de MASS Code waaraan IMO momenteel werkt? Wat zal de impact zijn van autonome schepen op de bevrachtings- en vervoersovereenkomsten die thans gebruikelijk zijn? Hoe moet het met het beloodsen van autonome schepen en met het onderzoek van ongevallen waarbij aan autonoom schip betrokken is?
Om deze en andere vragen juridisch te beantwoorden is inzicht in de technische realiteiten vereist. De MASS Rotterdam Conference gaat daarom ook in op de technologie die wordt gebruikt in autonome schepen. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt uiteraard een rol, maar welk type AI en wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van deze AI? Hoe zit het met geautomatiseerde aanvaringspreventie en de naleving van de COLREGS?
Ten slotte brengt de MASS Rotterdam Conference ook het perspectief van andere belanghebbenden voor het voetlicht. Hoe benaderden scheepswerven die autonome schepen ontwerpen en bouwen mogelijke risico’s en aansprakelijkheden? Wat is er nodig om regelgevers te overtuigen dat de technologie goed genoeg is om in de dagelijkse praktijk gebruikt te worden?
Een panel van deskundige sprekers buigt zich over deze vragen tijdens een tweedaagse conferentie in wereldhavenstad Rotterdam.