Tijdens drie sessies onderzoeken gastsprekers en Koninklijke Bibliotheek-collectiespecialisten samen met het publiek enkele terugkerende thema’s in een lange geschiedenis van denken over vrede en oorlog. Wat is vrede? Hoe voorkom je oorlog? En wanneer voelen we ons veilig? Alle sessies zijn los van elkaar te volgen.
Sessie 1: Vechten voor Vrede
Van Erasmus tot Immanuel Kant en Bertha von Suttner: al eeuwenlang denken mensen na over het uitbannen van oorlogen. Veel van deze ideeën kregen in Den Haag voor het eerst vorm en hebben de stad wereldwijd bekend gemaakt. Het Vredespaleis is daar immers het bewijs van.
Gastspreker Benjamin Duerr neemt je mee naar deze bijzondere tijd.
Collectiespecialist Esther van Gelder toont met unieke collectiestukken hoe elke oproep tot bewapening en oorlog ook weer radicaal pacifistische tegengeluiden met zich meebracht.
Sessie 2: Oorlogsenthousiasme
Uit de geschiedenis is gebleken dat veel groepen de gewapende strijd noodzakelijk vonden om verandering in gang te zetten. Ook in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog bestond in bepaalde kringen een groot enthousiasme om de wapens op te pakken. Historicus Ewoud Kieft legt uit hoe die ideeën wortel konden schieten en laat zien hoe het geschreven woord een niet te onderschatten factor is in oorlogstijd.
Collectiespecialist Channa Hoogervorst duikt aan de hand van de KB-collectie in de geschiedenis van de dienstplicht en het verzet daartegen.
Sessie 3: Bedreigde veiligheid
De huidige geopolitieke situatie in de wereld houdt de gemoederen sterk bezig. De machtsverhoudingen lijken te verschuiven, oude bondgenootschappen verkruimelen. Om de vrede te behouden moeten we ons voorbereiden op oorlog, is het idee. Maar hoe houdbaar is die gedachte? Wat is eigenlijk de achtergrond van de NAVO en de samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Europa? Komt er een nieuwe Koude Oorlog? En welke lessen zijn er uit het verleden te trekken?
Hoogleraar Mondiale economie en geopolitiek Bastiaan van Apeldoorn duidt aan de hand van stellingen en vragen het huidige geopolitieke krachtenveld en haar historische wortels.