TK 2013/14, 33 757 Verhoging griffierechten

Wetsvoorstel (17-09-2013) tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet griffierechten burgerlijke zaken en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met aanpassing van griffierechten

—Er komt een gedifferentieerde verhoging van de griffierechttarieven. Met name de tarieven in bestuursrechtelijke zaken in eerste aanleg en zaken in hoger beroep en cassatie worden aanzienlijk verhoogd. De uitgangspunten en de structuur van de huidige Wet griffierechten burgerlijke zaken en het griffierechtenstelsel van de Algemene wet bestuursrecht blijven voor het overige intact. De categorieën burgerlijke zaken en bestuurszaken die uitgezonderd zijn van het betalen van griffierechten blijven onveranderd. De tarieven voor zaken bij de kantonrechter en voor alle civiele zaken bij de rechtbank worden verhoogd met 2%. Voor bepaalde categorieën wordt een substantiëlere verhoging voorgesteld. Dat geldt ten eerste voor het laagste tarief in bestuursrechtelijke zaken in eerste aanleg en voor zaken in hoger beroep en cassatie.

Zie verder het artikel Aanzienlijke verhoging griffierechten de rubriek Nieuws.
 

Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.