TK 2015/16, 34 484 Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Goedkeuring

Brief van de minister van BuZa (01-06-2016) waarmee hij ter stilzwijgende goedkeuring voorlegt het Verdrag tussen de regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de regering van de Franse Republiek betreffende de gezamenlijke tentoonstelling en het gezamenlijk beheer van de portretten van Maerten Soolmans en van Oopjen Coppit door Rembrandt van Rijn; Parijs, 1 februari 2016

—Nederland en Frankrijk hebben op 24 november 2015 in Brussel een Cultural Cooperation Partnership getekend waarin de intentie is uitgesproken om de portretten gezamenlijk aan te schaffen. Doordat de Franse wetgeving verbiedt dat werken in het Franse publieke domein meer dan één eigenaar hebben, is er uiteindelijk voor gekozen dat Nederland het portret van Maerten Soolmans koopt en Frankrijk het portret van Oopjen Coppit. De koop-verkoop-overeenkomst (Sale and Purchase Agreement) met de verkoper is op 26 januari 2016 tot stand gekomen en daarmee heeft de eigendomsoverdracht plaatsgevonden. Om zorg te dragen dat het echtpaar altijd gezamenlijk te bewonderen zal zijn, zijn, naast de Cultural Cooperation Partnership en de koop-verkoopovereenkomst, de afspraken met Frankrijk vastgelegd in het onderhavige Verdrag waarin is afgesproken dat de portretten afwisselend te bezichtigen zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Voor de verdere uitwerking van het Verdrag is een overeenkomst tussen het Rijksmuseum en het Louvre gesloten. De belangrijkste afspraken in die overeenkomst betreffen een rotatieschema, het onderhoud en de restauratie van de schilderijen.


Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.