TK 2006/07, 30 861 Persoonsgegevens passagiers

Brief van de minister van BuZa (28-10-2006) waarbij hij de Tweede Kamer informeert over de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) door luchtvaartmaatschappijen aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika.

Het Verdrag behoeft ingevolge artikel 7, onderdeel C van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen geen goedkeuring van de Staten-Generaal. Het wordt vanaf 19 oktober 2006 voorlopig toegepast. De interim-overeenkomst heeft een beperkte looptijd tot 31 juli 2007. Een interim-overeenkomst tussen de EU en de VS inzake de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) was noodzakelijk geworden nadat het Europese Hof van Justitie op 30 mei 2006 het Raadsbesluit tot goedkeuring van het verdrag tussen EU en VS inzake Passenger Name Records (mei 2004) nietig had verklaard. Het Hof verklaarde toen tevens de op grond van de richtlijn gegevensbescherming noodzakelijke verklaring van de Commissie, dat de VS-douane een betrouwbare instantie is die correct met gegevens omgaat, nietig. Onder de overeenkomst zullen luchtvaartmaatschappijen niet verplicht worden om meer passagiersgegevens over te dragen dan onder de oude overeenkomst; de definitie van VS-autoriteiten die rechtstreeks toegang krijgen tot de passagiersgegevens wordt enigszins verruimd; andere federale VS-autoriteiten kunnen indirecte toegang tot passagiersgegevens krijgen in specifieke gevallen en voor specifieke doeleinden; de 'Legal Undertakings' van 11 mei 2004 van de VS zijn onveranderd gebleven; in de interim-overeenkomst committeren de VS zich opnieuw deze 'Legal Undertakings' te implementeren; doorgifte van passagiersgegevens door de VS-autoriteiten aan autoriteiten in derde landen blijft mogelijk onder dezelfde voorwaarden als tot nu toe; de VS blijven 'sensitive data' niet gebruiken; de wens om snel over te gaan van een 'pull' naar een 'push' systeem is vastgelegd in de overeenkomst zelf; het doel van de overdracht van passagiersgegevens blijft beperkt tot het voorkomen en bestrijden van terrorisme en daarmee samenhangende misdrijven en andere ernstige misdrijven van grensoverschrijdende aard, waaronder begrepen de georganiseerde criminaliteit; het belang van gegevensbescherming wordt in de interim-overeenkomst onderstreept.

Kamerstukken:

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.