TK 2013/14, 33 947 Elektronische vispas

Wetsvoorstel (23-05-2014) tot wijziging van de Visserijwet 1963 om de mogelijkheid op te nemen om gegevens van de schriftelijke toestemming voor sportvisserij op de binnenwateren elektronisch te kunnen verstrekken in plaats van uitsluitend op schrift

—Het overgrote deel van de Nederlandse binnenwateren kan door sportvissers worden bevist. De hiervoor benodigde schriftelijke toestemming wordt in veel gevallen namens vele visrechthebbenden, waaronder de Staat, uitgegeven door Sportvisserij Nederland. Deze toestemming wordt in twee delen uitgegeven: een VIS-pas en een uitgebreide beschrijving in welke wateren gevist mag worden. Veel sportvissers ervaren het meenemen van het boekwerk als hinderlijk. Sportvisserij Nederland zorgt nu al naast de fysieke uitgifte van het boekwerk op schrift voor brede digitale beschikbaarheid van de gegevens via haar website en d.m.v. een speciale applicatie voor mobiel internet. Voorgesteld wordt te bepalen dat schriftelijkheid van de gegevens geen voorwaarde voor geldigheid van de schriftelijke toestemming is als de desbetreffende gegevens:

  1. elektronisch beschikbaar zijn gesteld door degene die de toestemming heeft gegeven (in de huidige praktijk vooral: Sportvisserij Nederland);
  2. de houder van de toestemming (de sportvisser) de aldus beschikbaar gestelde gegevens ook kan tonen.

Op deze wijze blijft geborgd dat niet alleen de opsporingsambtenaar maar ook de sportvisser zelf ter plaatse altijd beschikt over de noodzakelijke informatie om te kunnen bepalen of hij mag vissen. Voorgesteld wordt niet nader te beperken om welke gegevens het moet gaan. Zo heeft Sportvisserij Nederland dan de mogelijkheid op termijn eventueel alle gegevens elektronisch ter beschikking te stellen.
 

Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.