Stb. 2011, 368 Verhoging collegegeld langstudeerders

Wet van 8-7-2011, Stb. 2011, 368

Wet tot wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders

—Het wordt mogelijk een hoger collegegeld te vragen aan studenten die langer dan wenselijk studeren. Studenten die langer studeren dan de reguliere studieduur voor een bachelor- of een masteropleiding, beide nog vermeerderd met een uitloopjaar, zijn een verhoogd bedrag verschuldigd, namelijk het 'basis'bedrag van het wettelijk collegegeld, vermeerderd met een opslag van € 3000. In de nieuwe regeling wordt de groep ‘langstudeerders’ die het verhoogde wettelijke collegegeld zal moeten gaan betalen, afgebakend. De maatregel ‘langstudeerders’ bestaat uit een collegegeldverhoging voor studenten en een ombuiging bij de instellingen. De berekening van de reguliere studieduur is gerelateerd aan de wettelijke studielast van een opleiding. De maatregel zou aanvankelijk al in het studiejaar 2011-2012 in werking treden, maar daar is tijdens de parlementaire behandeling een stokje voor gestoken: de langstudeerdersmaatregel wordt nu een jaar later effectief, namelijk vanaf september 2012. Dit uitstel moet studenten een jaar de tijd geven om zich voor te bereiden op invoering van de maatregel. Het uitstel geldt ook voor de efficiencykorting op de instellingen in het hoger onderwijs. De tijdelijke bezuiniging bij de universiteiten en hogescholen, die vooraf ging aan de investeringen, is met dit pakket van de baan. Voor langstudeerders die het verhoogde collegegeld niet (geheel) kunnen lenen komt er een extra leenvoorziening, het langstudeerderskrediet.

Inwerkingtreding 1-9-2011
 

Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.