Stb. 2019, 493 Verbod op kolen bij elektriciteitsproductie

Wet van 11-12-2019, Stb. 2019, 493

Wet houdende Regels voor het produceren van elektriciteit met behulp van kolen (Wet verbod op kolen bij elektriciteits­productie)

—Om reductie van de CO2-uitstoot bij kolen­gestookte elektriciteits­centrales te bewerkstelligen, heeft het kabinet gekozen voor de invoering van een verbod op het gebruik van kolen als brandstof voor de elektriciteits­productie. De wet is in werking getreden met ingang van 20 december jl. Voor de overgangsperioden voor de productie-installaties wordt gedifferentieerd naar het elektrisch rendement. Een hoger elektrisch rendement betekent dat een centrale meer elektriciteit kan produceren met dezelfde hoeveelheid kolen. Voor centrales met een lager elektrisch rendement dan 44% gaat het verbod op 1 januari 2025 in, hetgeen betekent dat zij nog tot en met 31 december 2024 kolen mogen gebruiken voor de elektriciteits­productie. Kolen­gestookte productie-installaties met een rendement van 44% of meer zijn relatief efficiënt en het minst vervuilend. Voor deze centrales gaat het verbod daarom pas in op 1 januari 2030.

Eén kolen­gestookte elektriciteits­centrale wordt geen overgangsperiode geboden. Reden hiervoor is dat al in 2020 een aanzienlijke CO2-reductie moet worden bereikt. Directe aanleiding hiervoor is de uitspraak die op 9 oktober 2018 is gedaan door het gerechts­hof Den Haag in het hoger beroep Staat/Stichting Urgenda (ECLI:NL:GHDA:2018:2591). 

Het kabinet is daardoor gehouden om in 2020 de nationale uitstoot van broei­kas­gassen met 25% te reduceren ten opzichte van 1990. Met het sluiten van de Hemweg­centrale wordt een substantiële en kosten­effectieve bijdrage geleverd aan de aanvullende reductie­opgave. De Hemweg­centrale, een jaren ’90-centrale, heeft op basis van de meest recente cijfers uit 2017 een CO2-uitstoot van circa 3,3 Mton. De exacte omvang van de nationale emissie­reductie die met het verbod voor deze centrale per 1 januari 2020 zal worden gerealiseerd, is afhankelijk van de ontwikkelingen op de Europese elektriciteits­markt in 2020 en in het bijzonder de mate waarin de weggevallen productie van deze centrale zal worden opgevangen door andere elektriciteits­centrales (kolen­gestookte centrales en gas­centrales) in Nederland.

Inwerkingtreding met ingang van 20-12-2019.


Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.