Stb. 2019, 200 Strafbaarstelling binnen­brengen van voor­werpen in justitiële inrichting

Wet van 22-05-2019, Stb. 2019, 200

Wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES in verband met de straf­baar­stelling van het in justitiële inrichtingen binnenbrengen van verboden voorwerpen

—Deze wet strekt tot straf­baar­stelling van het binnen­brengen van voorwerpen in een inrichting, instelling of een afdeling daarvan waar de Penitentiaire beginselenwet, de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden dan wel de Beginselenwet justitiële jeugd­inrichtingen van toepassing is, waarvan het bezit aldaar verboden is op grond van voornoemde wetten in combinatie met de huisregels. Het binnen­brengen in een inrichting van voorwerpen die buiten de inrichting ook illegaal zijn, zoals wapens en drugs, is op dit moment reeds straf­baar. Ook het binnen­brengen van niet illegale, maar in de inrichting wel verboden voorwerpen kan op dit moment onder omstandigheden straf­baar zijn; dat is echter niet altijd het geval. Met deze wet wordt in een aanvullende straf­baar­stelling voorzien waardoor ook in die gevallen een straf­rechtelijke reactie mogelijk is. Eveneens wordt straf­baar gesteld het niet overeenkomstig de daarvoor geldende regels binnen de inrichting of een afdeling daarvan brengen van voorwerpen.


Inwerkingtreding

Inwerkingtredingsbesluit van 11-10-2019, Stb. 2019, 358

Besluit tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet van 22 mei 2019 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES in verband met de straf­baar­stelling van het in justitiële inrichtingen binnenbrengen van verboden voorwerpen (Stb. 2019, 200)

De wet treedt in werking met ingang van 01-11-2019.


Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.