Stb. 2019, 168 Schrappen alcoholslot­programma

Besluit van 15-04-2019, Stb. 2019, 168

Besluit tot wijziging van het Reglement rijbewijzen en het Besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009 in verband met het niet meer opleggen van het alcoholslotprogramma in het bestuursrecht

—Onderhavig besluit strekt ertoe de bepalingen betreffende het opleggen en de uitvoering van het alcoholslotprogramma (ASP) in het kader van het bestuursrecht te schrappen uit het Reglement rijbewijzen en het Besluit rijonderricht motorrijtuigen 2009. Directe aanleiding voor dit besluit is het feit dat is besloten dat het ASP niet meer in het bestuursrecht terugkomt en dat het ASP is afgebouwd. Hiertoe is besloten vanwege de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 4 maart 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:622). Kort gezegd heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak in deze uitspraak bepaald dat het CBR geen alcoholslotprogramma’s meer kan opleggen zonder dat daaraan in individuele gevallen een afweging ten grondslag ligt. Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat het CBR niet langer het ASP oplegt, maar in plaats daarvan een educatieve maatregel alcohol en verkeer of in geval van recidive een geschiktheidsonderzoek alcohol. Er zal nog een wetsvoorstel in procedure worden gebracht om ook de verwijzingen naar het bestuursrechtelijk ingebedde ASP uit de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 te schrappen.

Het besluit treedt in werking met ingang van 02-05-2019.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.