Stb. 2012, 392 Langere proeftijd bij mishandeling dieren

Wet van 30-8-2012, Stb. 2012, 392

Wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het verhogen van de maximale proeftijd voor misdrijven die de gezondheid of het welzijn van dieren benadelen, en in verband met het verhogen van het strafmaximum voor onder meer het doden van andermans dieren

—De maximale proeftijd voor misdrijven wegens dierenmishandeling wordt tien jaar, gelijk aan misdrijven wegens mishandeling van personen. Tegelijkertijd wordt de gevangenisstraf voor het doden of beschadigen van andermans dieren verhoogd met één jaar tot drie jaren, omdat de huidige maximale proeftijdtermijn van drie jaren te kort bevonden werd. De uitbreiding naar tien jaren geeft een grotere garantie dat de daders niet opnieuw in de fout gaan. Op grond van art. 14c Wetboek van Strafrecht kan de rechter bij een voorwaardelijke veroordeling een houdverbod opleggen. Dit houdverbod wordt een stuk effectiever bij een langere proeftijd.
 

Inwerkingtreding

Inwerkingtredingsbesluit van 18-9-2012, Stb. 2012, 422

Besluit tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet van 30 augustus 2012 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met het verhogen van de maximale proeftijd voor misdrijven die de gezondheid of het welzijn van dieren benadelen, en in verband met het verhogen van het strafmaximum voor onder meer het doden van andermans dieren (Stb. 2012. 392)

—De wet treedt in werking met ingang van 1 oktober 2012.
 

Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.