Stb. 2004, 208 Tuchtrechtspraak zeevaartbemanning

Wet van 13-4-2004, Stb. 2004, 208

Wet houdende wijziging van de Zeevaartbemanningswet in verband met de invoering van tuchtrechtspraak.

Voor de Nederlandse koopvaardij bestaat al bijna anderhalve eeuw lang een wettelijke regeling van tuchtrecht. In de negentiende eeuw was deze regeling beperkt tot het tuchtrecht alleen. In de twintigste eeuw (vanaf 1909) werd het tuchtrecht gecombineerd met het onderzoek omtrent voorgekomen scheepsrampen, en is ook de zeevisvaart onder de wettelijke regeling gebracht. Voor de eenentwintigste eeuw wordt voor de zeescheepvaart (koopvaardij en visserij) weer een scheiding aangebracht tussen enerzijds het tuchtrecht, geregeld in deze wijziging van de Zeevaartbemanningswet, en anderzijds het ongevallenonderzoek dat de in 1999 ingestelde Raad voor de Transportveiligheid ook voor de zeescheepvaart zal gaan uitvoeren wanneer de Schepenwet aan de Wet Raad voor de Transportveiligheid (Stb. 1998, 466) is aangepast. Deze regeling voorziet in tuchtrechtspraak in twee instanties. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan het bezwaar tegen de thans in de Schepenwet geregelde tuchtrechtelijke procedure, dat tegen een uitspraak van de Raad voor de Scheepvaart geen hoger beroep mogelijk is. Voor de tuchtrechtspraak in eerste aanleg wordt volstaan met één landelijk tuchtcollege, dat evenals de Raad voor de Scheepvaart en zijn twee voorgangers, de Raad van Tucht en de Raad van Tucht voor de Koopvaardij, in Amsterdam zal zijn gevestigd. De tuchtrechtspraak in hoger beroep wordt ondergebracht bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Inwerkingtreding op een bij kb te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Kamerstukken:

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.