Stb. 2007, 406 Markten voor financiële instrumenten

Wet van 30-10-2007, Stb. 2007, 406 en inwerkingtredingsbesluit van 30-10-2007, Stb. 2007, 408

Implementatie richtlijn

Wet tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van richtlijn markten voor financiële instrumenten.

De richtlijn markten voor financiële instrumenten, beter bekend als de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID), vervangt de richtlijn beleggingsdiensten uit 1993 en heeft tot doel een meer efficiënte en geïntegreerde Europese markt voor beleggingsdiensten en -activiteiten tot stand te brengen waarop de belangen van beleggers beter worden beschermd. De MiFID biedt de mogelijkheid voor het ontstaan van nieuwe soorten handelsplatformen (zoals effectenbeurzen). Concurrentie tussen deze handelsplatformen levert een grotere en meer efficiënte markt op als gevolg van innovatie en lagere transactiekosten. Ter waarborging van een goede prijsvorming worden handelsplatformen verplicht tot het bekend maken van aangeboden en tot stand gekomen prijzen. Beleggingsondernemingen moeten daarnaast maatregelen nemen om tot het beste resultaat voor hun cliënten te komen bij de uitvoering van hun orders.

Daarnaast beoogt de MiFID de grensoverschrijdende dienstverlening door beleggingsondernemingen beter te faciliteren. De werking van het Europees paspoort wordt verbeterd door een verregaande harmonisatie van gedragsregels en organisatorische eisen en een uitbreiding van de reikwijdte van het Europees paspoort.

Inwerkingtreding 1-11-2007.

Wet van 30-10-2007, Stb. 2007, 407 en inwerkingtredingsbesluit van 30-10-2007, Stb. 2007, 408

Besluit gereglementeerde markten

Besluit met regels ter uitvoering van de Wet op het financieel toezicht met betrekking tot de toegang tot de Nederlandse financiële markten voor marktexploitanten en voor het exploiteren of beheren van een gereglementeerde markt en wijziging van enkele andere besluiten ter implementatie van de richtlijn markten voor financiële instrumenten.

Dit besluit bestaat uit twee delen. Het eerste deel van het besluit strekt tot uitvoering van bepalingen in het Deel Gedragstoezicht financiële markten, hoofdstuk 5.2 – Regels voor toegang tot de Nederlandse financiële markten voor marktexploitanten en voor het exploiteren of beheren van een gereglementeerde markt – van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit betreft een geheel nieuw besluit. Het tweede deel betreft de wijziging van enkele bestaande besluiten op basis van de Wft ter implementatie van richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten (MiFID).

Inwerkingtreding 1-11-2007.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.