Stb. 2006, 407 Less lethal wapens voor politie

Besluit van 25-8-2006, Stb. 2006, 407

Besluit tot wijziging van de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke marechaussee en de buitengewoon opsporingsambtenaar in verband met de invoering van alternatieve munitie.

De ontwikkeling van zogenaamde "less lethal" wapens heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Less lethal wapens zijn wapens die zodanig zijn ontworpen dat zoveel mogelijk wordt voorkomen dat het gebruik ervan kan leiden tot de dood van het slachtoffer. Het gebruik van niet-penetrerende munitie biedt politieambtenaren meer mogelijkheden om fysiek contact te voorkomen of een persoon over een grotere afstand tijdelijk uit te schakelen dan nu bij de huidige inzet van wapenstok en pepperspray mogelijk is. Het nieuwe wapen, de stunbag is een rond zakje, gevuld met loodhagel, dat aan de achterzijde is voorzien van vier staarten voor stabilisatie. Met deze vorm wordt er voldoende precisie bereikt op grotere afstanden. Op het moment van treffen vervormt het projectiel zich naar de vorm van het doel. Het fysieke letsel wordt beperkt doordat de trefenergie hierdoor over een relatief groot oppervlak wordt verdeeld. De stunbag wordt verschoten vanuit een speciaal jachtgeweer. Op basis van de uitkomsten van de proef met de stunbag en de positieve reactie van de Raad van Hoofdcommissarissen is besloten om het gebruik van niet-penetrerende munitie mogelijk te maken. De stunbag is vanwege de specialistische inzet en de vereiste mate van geoefendheid voor het gebruik van deze munitie, zal deze niet-penetrerende munitie en het bijbehorende wapen alleen worden ingezet door de leden van de aanhoudings- en ondersteuningseenheden.

Inwerkingtreding 20-9-2006.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.