Stb. 2007, 168 Leeftijdgrens openbare functie

Wet van 19-4-2007, Stb. 2007, 168

Wet tot intrekking van het Besluit van 13 september 1945, houdende vaststelling van een leeftijdsgrens voor het vervullen van openbare functies (Stb. F 173), en wijziging van de Wet Nationale ombudsman in verband met de verhoging van de ontslagleeftijd van de Nationale ombudsman.

De leeftijdsgrens voor het vervullen van openbare functies wordt afgeschaft. Het Besluit van 13 september 1945, houdende vaststelling van een leeftijdsgrens voor openbare functies (Stb. F 173) wordt ingetrokken. Het voortbestaan van deze ontslagverplichting wordt niet meer wenselijk geacht. In het kabinetsstandpunt 'Wegnemen van belemmeringen voor doorwerken na 65 jaar’ is dit aangekondigd. De intrekking heeft niet tot gevolg dat voor overheidswerknemers een verplichting of recht ontstaat tot doorwerken na 65 jaar. Het koninklijk besluit geldt als een zogenoemd 'wetsbesluit’. Het is tot stand gekomen in een periode waarin de Staten-Generaal niet fungeerde en derhalve geen wetgeving in formele zin tot stand kon komen. Een wetsbesluit kan uitsluitend bij wet in formele zin worden gewijzigd. De intrekking geschiedt daarom bij wet in formele zin. Voorts bevat de nieuwe regeling een verhoging van de ontslagleeftijd van de Nationale ombudsman van 65 naar 70 jaar.

Inwerkingtreding 11-5-2007.

Kamerstukken:

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.