Stb. 2004, 218 Hulpmiddelen bij uitzetting vreemdelingen

Besluit van 7-5-2004, Stb. 2004, nr. 218

Besluit tot wijziging van de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke marechaussee en de buitengewoon opsporingsambtenaar houdende voorschriften voor het gebruik van hulpmiddelen ten behoeve van uitzetting.

De praktijk van de feitelijke uitzetting van vreemdelingen levert regelmatig op zijn minst frustrerende taferelen op. Aan de hand van het rapport van de Commissie-Van den Haak uit 1993: 'Humane uitzetting: een paradox?' is in de loop van de jaren een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om vreemdelingen die zich daartegen verzetten toch uit te kunnen zetten. Thans zijn in gebruik handboeien, een combinatieriem met handboeien (met behulp waarvan de polsen aan de voorzijde van het lichaam gefixeerd kunnen worden met een mogelijkheid tot verbinding met de enkels), klittenband (ter fixatie van handen en voeten) en tie-raps (kunststof bindstrips). Daarnaast is een schuimcap ontwikkeld om te voorkomen dat de vreemdeling zichzelf, met name aan het hoofd, of anderen, bijvoorbeeld door te bijten, zal verwonden. Dit middel is tot op heden nog niet toegepast. Tot nu toe vindt alleen het gebruik van handboeien een formele basis in de Ambtsinstructie. Dit besluit voorziet in een rechtsbasis voor de aanwending van vrijheidsbeperkende middelen en komt tegemoet aan de wens van de Marechaussee om wettelijk genormeerde instructies te ontvangen voor hun uitrustingstaak door te stellen wanneer maatregelen wel en wanneer niet mogen worden genomen. De bestaande meldingsplicht voor het gebruik van handboeien wordt uitgebreid.

Inwerkingtreding 18-5-2004.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.