Stb. 2009, 609 Belastingplan 2010

Wet van 23-12-2009, Stb. 2009, 609

Wet tot wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten.

—De belangrijkste verandering voor burgers en bedrijven:
 

Burgers

 • De meeste veranderingen zitten in de schenk- en erfbelasting. Deze belasting gaat fors omlaag. De tarieven gaan omlaag en de vrijstellingen omhoog. Hierdoor komen jaarlijks veel minder partners en kinderen in aanraking met deze belasting.
 • De aanschafbelasting van personenauto's (BPM) wordt omgebouwd naar een belasting op uitstoot. Zuinige auto's krijgen een BPM-korting van 750 euro. Elektrische auto's betalen geen leasebijtelling meer.
 • In 2010 en 2011 mag na een periode van verhuur opnieuw hypotheekrente worden afgetrokken en doorstromers mogen de rente over de kosten voor de hypotheeklening aftrekken. De 'bijleenregeling' geldt nog maar voor drie jaar en de goedkoperwonenregeling wordt afgeschaft.
 • Afgezonderde particuliere vermogens zoals trusts, worden transparant behandeld door de Belastingdienst. Dat betekent dat het vermogen wordt toegerekend aan de inbrenger.
 • Het verlaagde btw-tarief gaat ook gelden voor schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar, schoonmaakwerk in huis, isolatiewerkzaamheden, digitale educatieve informatie, tuktuks, motor- en fietstaxi's.
 • De Belastingdienst krijgt de mogelijkheid om een boete van maximaal 4920 euro op te leggen als er ten onrechte geen bijtelling voor privégebruik auto van de zaak is aangegeven.


Ondernemers

 • Tijdelijk om de liquiditeit te verruimen: willekeurige afschrijving. De eenmalige regeling van 2009 is met een jaar verlengd, dus ook in 2010 kunnen bedrijven investeringen in 2 jaar afschrijven.
 • Verliesverrekening. Verliezen kunnen 3 jaar achteruit en 9 jaar vooruit worden verrekend.
 • Voor werknemers jonger dan 23 jaar met een kleine baan, hoeven in 2010 geen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdragen zorg te worden betaald.


Structureel

 • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wordt met 29 procent verruimd. Ook zeer zuinige auto's komen in aanmerking voor de KIA.
 • In de MKB-winstvrijstelling wordt het vrijgestelde percentage verhoogd tot 12 procent en vervalt het urencriterium zodat ook deeltijdondernemers er gebruik van kunnen maken.
 • Ondernemers die zaken doen in andere EU-landen kunnen btw terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Ook hoeven ondernemers meestal geen aangifte btw meer te doen in andere landen.
 • Innovatiebox vervangt Octrooibox: plafonds in de regeling worden geschrapt, het belastingtarief wordt verlaagd tot 5 procent, verliezen zijn aftrekbaar tegen 25,5 procent. Hierdoor kunnen voortaan niet alleen octrooien maar ook speur- en ontwikkelingsprojecten volledig profiteren.
 • De verpakkingenbelasting wordt versoepeld, waaronder een verhoging van de vrijstelling van 15.000 naar 50.000 kilo.

Inwerkingtreding 1-1-2010 met uitzonderingen.
 

Kamerstukken

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.