Preadviezen 2019: De grenzen voorbij - De actualiteit van territorialiteit en jurisdictie

Het begrip 'territorialiteit' speelt een centrale rol in het nationale, Europese en internationale recht ter de afbakening van jurisdictie en rechtstoepassing. De betekenis van dit begrip vervaagt echter onder invloed van globalisering en technologische ontwikkelingen. Tegelijkertijd lijken nationale staten juist grotere waarde te hechten aan soevereiniteit en behoud van de nationale beleidsvrijheid.

Vragen globalisering en digitalisering om een herwaardering van de Staat als primaire bron van regelgeving? Drie preadviezen van de Nederlandse Juristen-Vereniging gaan in op vraagstukken omtrent territorialiteit, soevereiniteit en verantwoordelijkheid.

Marianne Hirsch Ballin, Marnix van Ginneken en Nico Schrijver Inleiding: De grenzen voorbij. De actualiteit van territorialiteit en jurisdictie. Lianne Boer en Wouter Werner: Concepties van territorialiteit in het internationaal recht. Karin Arts en Martijn Scheltema Territorialiteit te boven – Klimaatverandering en mensenrechten. Tineke Strik en Ashley Terlouw Territorialiteit en vluchtelingenrecht: verantwoordelijkheid nemen, afschuiven of delen?

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 



Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.