Wordt de homo digitalis bestuursrechtelijk beschermd? - prof. mr. G-J. Zwenne en prof. mr. A.H.J. Schmidt

Geschreven door: Redactie op

In dit preadvies verdiepen wij ons in de rechtspositie van de mens, homo digitalis, die zich moet zien te handhaven in een gedigitaliseerde wereld en die daarin een weg moet zien te vinden. Om te beginnen zetten we in dit eerste hoofdstuk uiteen wat we bedoelen met de notie van homo digitalis voor de bestuurder en de bestuurde. We ontlenen daarbij inzichten aan andere menstyperingen, zoals de homo economicus, de homo ludens, homo universalis etc.. Vervolgens doen we een poging aan de hand van voorbeeldsituaties te inventariseren, te categoriseren en te analyseren met welke risico’s of bedreigingen de homo digitalis te maken kan krijgen als gevolg van digitalisering bij de overheid. En daaraan koppelen wij dan welke positiefrechtelijke middelen het bestuursrecht te bieden heeft om deze het hoofd te bieden, en of er daaraan iets hapert. We vatten dit ruim op. We hebben het over burgers en andere bestuurden (organisaties, ondernemingen etc.) die een andere positie krijgen c.q. innemen ten opzichte van de digitaliserende c.q. gedigitaliseerde overheid. In onze slotbeschouwing proberen we een en ander samen te brengen, om te komen tot conclusies, met daarbij aandacht voor generaliseerbaarheid, en voor wat we wel en niet kunnen verwachten van het bestuursrecht als sturingsinstrument.

Ons pre-advies wordt afgesloten met de aanbeveling om bij onderzoek naar de door ons waargenomen trends aan het bestuursrecht als instrument nieuwe betekenis te geven. En met de constatering dat een aloud politiek credo verandert: dat het garanderen van de vrijheid van de (digitale) burger niet langer belangrijker is dan het garanderen van diens veiligheid.

Lees hier het preadvies.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 maart 2016Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.