Privacy voor de homo digitalis: Proeve van een nieuw toetsingskader voor gegevensbescherming in het licht van big data en Internet of Things - prof. mr. E.M.L. Moerel en prof. mr. J.E.J. Prins

Geschreven door: Redactie op

De preadviseurs analyseren innovatief gegevensgebruik binnen de private sector aan de hand van ‘big data’ en ‘Internet of Things’ en constateren dat de huidige regels voor de omgang met persoonsgegevens onvoldoende aansluiten bij zowel de risico’s als kansen die deze nieuwe fenomenen meebrengen. Als oplossing stellen de preadviseurs voor een toets aan de hand van een gerechtvaardigd belang bij de verzameling en (verdere) verwerking van gegevens. Zij betogen dat dit een effectievere privacybescherming oplevert die meer legitimiteit geniet dan een beoordeling zoals verlangd door het huidig wettelijk regime op basis van primair het doel waarvoor de persoonsgegevens zijn verzameld. De gepresenteerde aanpak brengt mee dat bedrijven hun gegevensgebruik niet langer uitsluitend kunnen baseren op daartoe verkregen toestemming dan wel de uitvoering van een overeenkomst. De preadviseurs doen verder voorstellen hoe de wettelijke vereisten voor transparantie (informatieplichten en inzagerechten), het speciale regime voor de verwerking van bijzondere gegevens en de kwaliteit van gegevens te moderniseren.

Lees hier het preadvies.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 maart 2016

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.