Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie in consultatie

Geschreven door: Redactie op

Het doel van het in consultatie geplaatste Wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie is het creëren van een bevoegdheid voor de Minister van EZ om vanuit het perspectief van de openbare orde en nationale veiligheid ongewenste zeggenschap in een telecommunicatiepartij te verbieden.

Door de verschuivende economische machtsverhoudingen in de wereld wordt de kans groter dat overnames in de telecommunicatiesector mede worden ingegeven door geopolitieke motieven. Dit kan gevaren meebrengen zowel vanuit het perspectief van de nationale veiligheid als vanuit het perspectief van de openbare orde.

Zo is het mogelijk dat de zeggenschap vanuit politieke motieven wordt gebruikt om druk uit te kunnen oefenen op de Nederlandse overheid. Een bijzonder risico ligt ook in de afhankelijkheid van overheidsdiensten van communicatiediensten.

(Opzettelijke) verstoringen van de continuïteit van deze diensten kunnen de overheidsdiensten hinderen in hun functioneren, waarmee de nationale veiligheid in gevaar kan komen. Voorts is het mogelijk dat een partij die handelt op basis van geopolitieke motieven een risico vormt voor de vertrouwelijkheid van communicatie. De zeggenschap over de infrastructuur en de dienstverlening kan worden misbruikt om kennis te nemen van de inhoud van de communicatie. Waar dit vertrouwelijke informatie van de Staat betreft raakt dit de nationale veiligheid.

Tegen deze achtergrond biedt het wetsvoorstel de Minister van Economische Zaken de mogelijkheid het verwerven van overwegende zeggenschap in een telecommunicatiepartij te verbieden indien deze zeggenschap leidt tot relevante invloed in de telecommunicatiesector en hierdoor de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kan komen. In het wetsvoorstel wordt uitgewerkt wanneer er sprake is van overwegende zeggenschap en wanneer er sprake is van relevante invloed in de telecommunicatiesector. Ook wordt bepaald wat de omstandigheden zijn op grond waarvan de minister moet beoordelen of de openbare orde of nationale veiligheid in gevaar kan komen. Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk om een einde te maken aan een bestaande overwegende zeggenschap in een relevante telecommunicatiepartij. Dit is echter alleen mogelijk als de feiten of omstandigheden op grond waarvan de Minister van Economische Zaken vaststelt dat de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kan komen zich hebben voorgedaan na verkrijging of eerst na verkrijging bekend zijn geworden bij de Minister van Economische Zaken.

 

www.internetconsultatie.nl - er kan tot 30 maart 2017 gereageerd worden

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 21 februari 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.