Wat gebeurt er aan de grens?

Geschreven door: Redactie op

In reactie op de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs en Brussel is de inzet van de Koninklijke Marechaussee (KMar) aan de binnengrenzen geïntensiveerd. De door de KMar uitgevoerde controles vallen onder de noemer van het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV), de ‘Schengen-proof’-controles die mogen worden uitgevoerd in een zone van 20 km rondom de binnengrenzen met Duitsland en België.

In het licht van de recente gebeurtenissen wordt duidelijk veel waarde gehecht aan het MTV. Toch is er – hoewel het MTV al sinds 1994 bestaat – weinig bekend over de manier waarop het wordt toegepast en wat het in de praktijk oplevert. Het op 26 april verschenen onderzoek ‘Beslissen in Grensgebieden’ brengt daar verandering in.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Maartje van der Woude, hoogleraar Rechtssociologie en universitair hoofddocent Straf- en Strafprocesrecht bij de Universiteit Leiden. Volgens Van der Woude is het niet eerder voorgekomen dat de Kmar een onderzoeker zo lang en dicht bij de dagelijkse praktijk heeft toegelaten. Samen met twee aio’s – Jelmer Brouwer en Tim Dekkers –  heeft zij gedurende de periode november 2013 – maart 2015 meer dan 800 uur geobserveerd, tientallen marechaussees geïnterviewd, en meer dan 160 gecontroleerde burgers gesproken. Het onderzoek laat onder meer zien dat er bij marechaussees uiteenlopende beelden lijken te bestaan over het doel exacte doel van het MTV en daarmee ook de doelgroepen die in het kader van het MTV interessant zijn. Ook onder gecontroleerde burgers bestaat er onduidelijkheid over het MTV. Hoewel men zich over het algemeen goed behandeld voelt, heeft een deel van de burgers vraagtekens over de reden van hun selectie.  

 

Het onderzoek ‘Beslissen in grensgebieden - Een onderzoek naar het Mobiel Toezicht Veiligheid zoals uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee’ van M.A.H. van der Woude, J. Brouwer en T.J.M. Dekkers is uitgegeven door Boom

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 4 mei 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Mijn Twentse overgrootvader kreeg een speciaal paspoort waarmee hij vrij door heel Nederland kon reizen. Maar aan vrij reizen door het verenigde Europa kunnen de autoriteiten maar niet wennen, waarschijnlijk ook onder druk van populisten die jeremiëren over "open grenzen".
Aan de Duitse grens in Bentheim werd tot voor kort intensiever gecontroleerd (door de Duitsers) dan ze ooit deden in het pre-Schengen tijdperk. Gelukkig ben ik blond en heb ik blauwe ogen, dus profiteer ik van etnische profilering. Eenmaal was ik getuige van een huilende negerin met een klein kind de trein uit werd gehaald. In de bossen achter Hengelo had ze zo te voet de grens kunnen passeren.
Verstokte handhavers willen liefst altijd en overal controleren. Omdat grenscontroles mogelijk zijn zonder concrete verdenking zijn grenzen een luilekkerland voor fanatieke opspoorders. Zo was ik getuige dat een sjofel ogende, blanke alleen reizende man op drugs werd gecontroleerd.
Die mobiele controle leidt ook tot bizarre toestanden. Toen ik voor de aardigheid met de ICE van Arnhem naar Utrecht reisde werd ik ook een keer gecontroleerd. Toen ik riep dat ik helemaal niet uit het buitenland kwam moest ik dat gaan aantonen. Ik begrijp dat er nu een grens (vanaf de landsgrens) van 20 km is gesteld. Vervelend voor de marechaussee want die moet dan helemaal naar Oberhausen, het eerste Duitse station. In Bad Bentheim (achter Oldenzaal) hebben ze het "geluk" dat daar (nog steeds) de locomotief wordt vervangen.
Wat vaak wordt vergeten is dat vrij reizen nog niet vrij vestigen betekent. Toen ik een jaartje in Duitsland woonde moest ik wel een verblijfsvergunning gaan halen. Gratis, maar ik moest wel aantonen over voldoende middelen van bestaan te beschikken, en een zorgverzekering te hebben, want de Duitsers willen niet dat je meteen in hun sociale voorzieningen valt.
Controle van treinreizigers discrimineert hen trouwens ten opzichte van automobilisten, en luchtreizigers.
Kortom, die "mobiele controles" zijn een politiek geïnspireerd onding, dat bovendien grondbeginselen van het strafprocesrecht met voeten treedt.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.