Waar zeg je als gevolmachtigde JA tegen?

Geschreven door: Redactie op

In een levenstestament wordt iemand benoemd die zich ontfermt over bijvoorbeeld  bankzaken en bezittingen van de volmachtgever, wanneer deze daar door ziekte of ongeval niet meer toe in staat is. Maar ook iemand die bijvoorbeeld medische beslissingen mag nemen of persoonlijke wensen uitvoert. Maar wat houden de taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament eigenlijk precies in?

 

Omdat het aantal vragen over het levenstestament blijft toenemen - en het levenstestament tegelijkertijd snel populair is geworden - heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een nieuw boekje uitgebracht, met de titel: Waar zeg ik JA tegen?

Hierin staat kort en bondig wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de degene die de belangen behartigt of hiervoor is gevraagd (de gevolmachtigde). Het boekje helpt mantelzorgers bij het nemen van een besluit of ze deze taak wel op zich willen én kunnen nemen. Het boekje bevat een stappenplan die de mantelzorger aan de hand neemt bij de voorbereidingen op zijn rol en zorgt voor houvast in de uitvoering van deze taak.

Wie van de drie?

Het boekje maakt onderdeel uit van de campagne 'Wie van de drie.…?’ van de KNB over het levenstestament. Met deze campagne wil het notariaat duidelijk maken wat het levenstestament is en wat je er mee kunt. Eerder verscheen - naast de speciale website - ook het boekje ‘Wie geeft u het vertrouwen?’ dat samen met de checklist levenstestament antwoord geeft op vragen als: wie behartigt mijn financiële en medische belangen? En wat mag diegene dan precies doen? Deze checklist biedt ondersteuning bij de voorbereiding op het levenstestament en het gesprek bij de notaris.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 25 april 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.