Vragen over Habitatrichtlijngebied

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het Hof van Justitie in Luxemburg een prejudiciële vraag gesteld over de verkleining van het Natura 2000- gebied ‘Haringvliet’. De Afdeling bestuursrechtspraak wil weten of het besluit van de Europese Commissie om de Leenheerenpolder niet langer aan te wijzen als Habitatrichtlijngebied, geldig is.

De Europese Commissie heeft in december 2014 besloten om de zogenoemde lijst van gebieden van communautair belang aan te passen. Zij heeft dit gedaan op verzoek van de staatssecretaris van EZ. Op deze lijst staan gebieden die de Europese lidstaten moeten aanwijzen als Natura 2000-gebied. Door dit besluit hoort de Leenheerenpolder niet meer bij het Habitatrichtlijngebied ‘Haringvliet’ en hoefde de staatssecretaris deze polder in april 2015 niet aan te wijzen als Natura 2000-gebied. Volgens de Vereniging Hoekschewaards Landschap is het besluit van de Commissie in strijd met de Habitatrichtlijn.
De Afdeling bestuursrechtspraak twijfelt of het besluit van de Commissie in overeenstemming is met de Habitatrichtlijn. De Afdeling vraagt zich in de eerste plaats af of is voldaan aan de strikte voorwaarden om een gebied de status van Habitatrichtlijngebied te ontnemen. De Commissie stelt in navolging van de staatssecretaris in haar besluit dat in 2004 een ‘wetenschappelijke fout’ is gemaakt bij de aanvankelijke aanwijzing van de Leenheerenpolder als Habitatrichtlijngebied, maar de Afdeling twijfelt daaraan. In de tweede plaats wil de Afdeling van het Hof weten of de ecologische onderbouwing van het besluit van de Commissie voldoet. De Afdeling schorst de behandeling van de zaak in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 mei 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.